Obchodní deficit USA v září klesl více, než se čekalo

09.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 9. listopadu (ČTK) - Schodek zahraničního obchodu Spojených států se v září snížil více, než se očekávalo; jeho pokles byl nejhlubší za pět let. Ze srpnového rekordu 69 miliard dolarů klesl deficit v září na 64,3 miliardy, uvedlo dnes americké ministerstvo obchodu. Způsobily to dovozní ceny ropy, které se snížily poprvé za pět měsíců, a rekordní vývoz. Ekonomové očekávali deficit 66 miliard USD.

Srpnový schodek bilance je revidovaný. Předběžně ministerstvo uvádělo schodek 69,9 miliardy USD.

Pokles ropných cen ekonomové předpokládali, protože se motoristická sezona blížila ke konci a v USA se zvýšily zásoby ropy. Průměrná dovozní cena se v září snížila na 62,52 dolaru za barel, srpnový průměr dosahoval 66,12 dolaru. Klesl i objem dovezené ropy.

Díky ropě se celkový dovoz v září snížil o více než dvě procenta na 187,5 miliardy dolarů. Byl to jeho první pokles po šesti měsících růstu. Dolů šel dovoz kapitálového zboží, aut i autodílů, ale také potravin, nápojů a krmiv.

Vývoz zboží a služeb ze Spojených států v září stoupl nepatrně, ale na rekordních 123,2 miliardy dolarů. Nárůst vykázaly především vývoz energií, průmyslové dodávky a materiály. Rostl i export civilních letadel a kapitálového zboží, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK