Americké akcie oslabily, technologické tituly však stouply

09.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 9. listopadu (ČTK) - Americké akcie dopoledne oslabily kvůli pokračujícímu růstu cen ropy a překvapivě slabé zprávě o vývoji spotřebitelské důvěry ve Spojených státech. Technologické tituly však rostly v čele se společností Cisco Systems a index technologického trhu Nasdaq se dostal na téměř šestileté maximum.

V poledne newyorského času (18:00 SEČ) se Dow Jonesův index, který sleduje 30 nejvýznamnějších emisí na trhu, snížil o 0,3 procenta na 12.144 bodů. Širší index Standard & Poor's 500 klesl o pouhých 0,01 procenta na 1386 bodů, zatímco index Nasdaq stoupl o 0,5 procenta na 2396 bodů.

Výrobce internetových zařízení Cisco posílil o více než sedm procent, protože jeho čtvrtletní výsledky překonaly očekávání analytiků. Výrobce čipů Qualcomm však klesl o více než tři procenta kvůli zprávě o možnému vyšetřování obchodních praktik jeho japonské divize antimonopolním úřadem.

Spotřebitelská důvěra v USA se počátkem listopadu mírně zhoršila, protože lidé zmírnili optimistická očekávání ohledně své současné a budoucí finanční situace. Index důvěry sestavovaný Michiganskou univerzitou se podle předběžných údajů snížil na 92,3 bodu z říjnových 93,6 bodu. Analytici přitom předpokládali, že hodnota indexu zůstane beze změny.

Ceny ropy dnes stouply o více než dolar nad 61 dolarů za barel kvůli údajům o poklesu zásob zemního plynu ve Spojených státech a zásob ropy v Evropě. Ve středu ropa zdražila zhruba o dolar po zprávě o nižších zásobách ropných produktů v USA.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK