Japonské akcie na závěr týdne oslabily

10.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 10. listopadu (ČTK) - Japonské akcie oslabily a ukončily týden na nejnižší hodnotě za poslední měsíc. Za ztrátami trhu stála zpráva o poklesu zakázek ve strojírenství, která vyvolala obavy o budoucnost druhé největší ekonomiky světa. Dolů zamířily hlavně strojírenské firmy, jako Komatsu, Kubota a Fanuc, a velcí vývozci v čele s automobilkou Honda Motor. V závěru obchodování index Nikkei klesl o 86,14 bodu, tedy 0,53 procenta, a uzavřel na 16.112,43 bodu, což je nejnižší hodnota od 4. října.

Dnešní zpráva z Japonska ukázala, že zakázky v soukromém strojírenském sektoru v září ve srovnání s předchozím měsícem klesly o 7,4 procenta. Analytici přitom očekávali růst o 1,9 procenta. Údaj je považován za ukazatel kapitálových výdajů firem pro příštích šest až devět měsíců.

Dolar v Asii oslaboval a k euru se propadl na nejnižší hodnotu za poslední dva měsíce. Za ztrátami dolaru stojí prohlášení šéfa čínské centrální banky, že chce rozšířit své devizové rezervy v objemu jednoho bilionu dolarů i o další měny. Dolar klesl i k dalším měnám, včetně jenu a švýcarského franku. Vůči jenu však díky zprávě o zakázkách ve strojírenství část ztrát smazal.

V závěru obchodování euro k dolaru zpevnilo o 0,3 procenta na 1,2860 USD a vůči jenu kleslo na 151,15 ze čtvrtečních newyorských 151,22 JPY. Dolar k jenu oslabil o 0,3 procenta na 117,55 JPY, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK