ČNB: Další zvýšení sazeb se kvůli silné koruně možná opozdí

10.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. listopadu (ČTK) - Další zvýšení základní úrokové sazby se v České republice proti původním plánům možná opozdí. Agentuře Reuters to řekl viceguvernér České národní banky Miroslav Singer. Podle něho by mohlo být jedním z hlavních důvodů výrazné zpevnění kurzu koruny. Ta se k euru v minulých dnech dostala na nový rekord.

Od pondělí, kdy koruna k euru vystoupila na rekordních 27,875 Kč/EUR jsou Singerovy poznámky na téma úrokové sazby první, které z úst vysokého činitele ČNB zazněly. Singerův komentář potvrzuje sílící názory analytiků, že do konce letošního roku už ČNB sazby nezmění.

Předpověď ČNB z minulého měsíce předpokládala postupné zvyšování základní úrokové sazby, která je nyní na 2,5 procenta a je nejnižší ze všech zemí Evropské unie. Za poslední rok banka základní úrok zvýšila o 75 bazických bodů, tedy o tři čtvrtě procentního bodu. Cílem těchto opatření je zabránit inflaci v dalším růstu a nedopustit, aby se příští rok vyšplhala nad čtyři procenta, kde už by ji ČNB zřejmě nebyla ochotna dlouho tolerovat.

Koruna od začátku listopadu vůči euru zpevnila o téměř jedno procento, což bance plány zkřížilo. ČNB počítala s relativní kurzovou stabilitou, ale dosavadní vývoj od začátku listopadu plánům banky neodpovídá. Investoři tak přehodnocují očekávání a do konce roku přestávají počítat s dalším zvýšením úrokových sazeb.

Singer ale řekl, že ČNB ještě musí podrobit všechna data podrobné analýze a až potom se rozhodne. Nejbližší měnové zasedání ČNB je stanoveno na konec listopadu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK