Cestovní ruch se na ekonomice ČR podílí 3,1 pct

10.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 10. listopadu (ČTK) - Cestovní ruch se v roce 2005 podílel na hrubém domácím produktu České republiky 3,1 procenta. Vyplývá to ze satelitního účtu cestovního ruchu, který na tiskové konferenci představil Český statistický úřad. Podle statistiků je podíl srovnatelný s jinými státy, ale turistickým velmocím jako Španělsko či Rakousko se nevyrovná.

Celková spotřeba v cestovním ruchu každým rokem roste a v roce 2005 dosáhla 217 miliard korun. To je o deset procent více než v roce 2003. Z 56 procent se na této spotřebě podílejí zahraniční turisté, zbytek utratí občané ČR. Přestože turisté utrácejí na území ČR stále více peněz, podíl cestovního ruchu na HDP od roku 2003 klesl o 0,3 procenta. "Je to dáno tím, že růst průmyslu a dalších služeb má větší dynamiku než cestovní ruch," uvedla ředitelka odboru statistiky služeb Alena Hellerová.

"Podíl 3,1 procenta se může někomu zdát překvapivě nízký," řekl předseda ČSÚ Jan Fischer. Podle něj je ale srovnatelný s jinými státy. Podobně je na tom například Německo s 3,2 procenta, Kanada se třemi procenty. Hůře je na tom sousední Polsko s 2,3 procenta. Česká republika se naopak nemůže rovnat s turistickými velmocemi, jako je Rakousko se 6,5 procenta. Ve Španělsku je to dokonce 12 procent.

Satelitní účet vyjadřuje ekonomický význam cestovního ruchu v ČR a ČSÚ ho letos vydává vůbec poprvé. Účet není ještě zcela hotov, protože z celkových deseti tabulek zatím tři chybí. Jde například o tabulku zaměstnanosti v cestovním ruchu. Problémem při vytváření účtu cestovního ruchu byla i samotná definice oblasti cestovního ruchu. "Cestovní ruch ve standardní odvětvové klasifikaci nenajdete, proto si ho musíte vymodelovat," řekl Fischer. Spolupráce na definici se uskutečňuje na mezinárodní úrovni. Podle Fischera nejde o přesné vymezení CR, ale o vytvoření základních hranic za účelem mezinárodního srovnání. Jako české specifikum uvedl například chalupaření.

Na vytváření satelitního účtu cestovního ruchu se kromě ČSÚ podílelo i ministerstvo pro místní rozvoj, státní agentura CzechTourism a některé vysoké školy. Rozhodnutí o vypracování účtu padlo již v roce 1999.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK