MfD: Výrobce radiolokátorů Věra koupili Američané

11.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. listopadu (ČTK) - Pardubickou společnost Era, která je známá díky vývoji a výrobě radiolokátorů Věra a Tamara, koupila americká firma Rannoch Corporation. Ve svém sobotním vydání to píše Mladá fronta Dnes. Pro vztahy mezi Českem a USA je to vítaná zpráva. České radiolokátory umějí odhalit i americké "neviditelné" letouny. Věra je tak patrně jedinou českou "zbraní", která kdy dokázala dokázala nejsilnější armádu světa znepokojit.

"Naše firma se skutečně spojila s americkým partnerem," potvrdil MfD obchodní ředitel a místopředseda představenstva společnosti Era Milan Bernard. Jak bude konkrétní spolupráce vypadat ale odmítl prozatím sdělit. Rannoch Corporation se zabývá výrobou softwarů, a to jak pro civilní zákazníky, tak pro Pentagon.

Ministerstvo obrany nemá podle MfD o spojení žádné informace. "Jde o striktně privátní záležitost, kde rozhodnutí je jen na akcionářích. Nemůžeme do toho zasahovat," uvedl mluvčí ministerstva Andrej Čírtek.

Věra je takzvaný pasivní sledovací systém. To znamená, že sám nevysílá, ale pouze přijímá a zpracovává signály. Dokáže objevit přítomnost cizího radaru a určit jeho typ, aniž je sám odhalen. Může najednou sledovat až 200 letounů a dokáže velmi přesně stanovit vzdálenost a výšku cíle. Radiolokátor je modernějším nástupcem známého systému Tamara.

Bývalý americký ministr obrany Donald Rumsfeld doporučil před časem USA i členským zemím NATO zařadit Věru do výzbroje. Vláda USA se ale na dojednání kontraktu podle vyjádření tiskové mluvčí amerického velvyslanectví v Praze nepodílela.

Pro Washington je ale vstup amerického kapitálu do společnosti vítanou zprávou. Již dříve Bílý dům naléhal na českou vládu, aby zabránila prodeji šesti radiolokátorů Věra do Číny. Američané se obávali, že se bude v Číně systém kopírovat a šířit do dalších zemí a že by mohl ohrozit americké vojenské síly u Tchaj-wanu. Dvouletou licenci na vývoz šesti radarů Věra do Číny dostala v lednu 2004 společnost Omnipol. Vláda se však v květnu téhož roku rozhodla, že export zruší, protože není v zahraničněpolitickém zájmu země.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK