Feix: Mýtné bude od 1. ledna 2007 v ČR spuštěno

12.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. listopadu (ČTK) - Systém elektronického mýtného v České republice bude spuštěn od 1. ledna 2007 na 900 kilometrech dálnic a rychlostních silnic a od tohoto termínu bude plnohodnotně fungovat. V pořadu České televize Otázky Václava Moravce to řekl generální ředitel firmy Kapsch Karel Feix. Podle něho společnost Kapsch, která je dodavatelem systému, zároveň zvažuje žalobu na firmu Autostrade.

Podle Kapsche se zahájení výstavby zbrzdilo o tři měsíce kvůli řízení Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. K němu se odvolali dva neúspěšní účastníci tendru, firma Autostrade a sdružení Mytia. Proto se v dodatku ke smlouvě Kapsch dohodl s ministerstvem dopravy na zprovoznění mýtného k 1. lednu 2007 pouze na 900 kilometrech dálnic a rychlostních silnic.

Podle firmy Autostrade, která se stala neúspěšným účastníkem tendru, bylo však výběrové řízení v rozporu se zákonem. Na její návrh pak Krajský soud v Brně vydal začátkem října předběžné opatření o zastavení stavby.

Feix dále uvedl, že nesouhlasí s ministrem dopravy Alešem Řebíčkem, že uvedený dodatek ke smlouvě je pro stát nevýhodný. Zveřejnění dodatku, který s firmou Kapsch podepsal bývalý ministr dopravy Milan Šimonovský, ale Feix odmítl. Zároveň však řekl, že firma bude příští týden jednat s ministrem Řebíčkem o druhém dodatku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK