Stát vyhlásil soutěž na právní zastoupení ve Štrasburku

12.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 12. listopadu (ČTK) - Již příští měsíc by měl soud pro lidská práva ve Štrasburku začít rozhodovat ve věci stížnosti českých majitelů domů na škody, které jim přináší regulované nájemné. Majitelé domů mají šanci vysoudit až 60 miliard korun. Stát proto vyhlásil vůbec poprvé výběrové řízení na právní zastupování. Do soutěže se přihlásili pouze dva zájemci, a to JUDr. Petr Toman a advokátní kancelář Havel Holásek, uvedla televize Nova v televizních novinách.

Nízký zájem je podle Novy důsledkem toho, že podle právních expertů má stát téměř nulovou šanci na výhru. To ostatně vyplývá i z nedávné tajné zprávy ministerstva pro místní rozvoj. Advokátní kancelář by přitom mohla za zastupování státu získat až 45 milionů korun.

Podle ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila je šance na výhru státu nízká i proto, že podobný spor ve Štrasburku již vyhrála majitelka domu z Polska. A štrasburský soud postupuje precedentně, dodal Pospíšil. V případě prohry státu bude mít vybraná advokátní kancelář za úkol minimalizovat škodu, tedy dosáhnout toho, aby odškodnění majitelů domů bylo co nejnižší.

Čeští majitelé domů podali do Štrasburku podle odhadu Občanského sdružení majitelů domů zhruba 4000 stížností na regulaci nájemného. Soudní řízení by mělo být zahájeno příští měsíc a podle odborníků bude trvat až čtyři roky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK