HN: Provoz Temelína bude stabilizovaný do tří let

13.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. listopadu (ČTK) - Provoz jaderné elektrárny Temelín by měl být stabilizován do tří let. Elektrárna nemá velké problémy, ale řadu dílčích technických problémů, které je třeba odstranit, aby nedocházela k častým odstávkám, které přinášejí finanční ztráty. V rozhovoru pro dnešní Hospodářské noviny to řekl ředitel temelínské elektrárny Vladimír Hlavinka.

"Chci z Temelína udělat pro veřejnost nudnou elektrárnu. Tedy provozovat jí 280 dní bez odstávky s přerušením jednou za rok na výměnu paliva na konci cyklu," řekl Hlavinka, který se stal ředitelem elektrárny letos v červenci. Za potřebnou označil výměnu vysokotlakých rotorů nebo úpravy v systému vysokoenergetického parního potrubí.

První blok elektrárny obnovil v neděli večer dodávky elektřiny do rozvodné sítě. Od pátečního večera byl totiž odpojený kvůli pravidelné zkoušce regulačních zařízení reaktoru. V pátek večer také Temelín spustil po souhlasu Státního úřadu pro jadernou bezpečnost reaktor druhého bloku, který byl od září mimo provoz kvůli výměně čtvrtiny paliva. Reaktor druhého bloku byl mimo provoz delší dobu, než energetici plánovali, protože palivo vykazovalo nečekané větší funkční odchylky.

Ke kvalitě paliva Hlavinka uvedl, že dodavatelská firma Westinghouse má jedno z nejlepších. Elektrárna ale podle něho má palivo z tendru v roce 1993. To se dále vyvíjelo a má nedostatky, které se elektrárna společně s dodavatelem snaží řešit. Nové soubory paliva by měly být zaváženy v roce 2007, dodal Hlavinka.

Kvůli kvalitě současného paliva jsou nutné mimořádné odstávky, až třikrát ročně, vždy zhruba na dva měsíce, připustil Hlavinka. Podle odhadu společnosti Patria Finance stojí každý den uzavírky tisícimegawattového bloku asi 12,5 milionu korun. Hlavinka tento propočet odmítl komentovat. "Mám to spočítáno, ale je to obchodní tajemství," uvedl pouze.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK