Kazachstán zastavil vyjednávání s ČR o kazašském dluhu

13.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. listopadu (ČTK) - Kazachstán zastavil vyjednávání o dluhu zhruba 300 milionů dolarů (asi 6,6 miliardy korun) vůči České republice. Kazašský velvyslanec to oznámil českému ministerstvu financí. Uvedl to Český rozhlas, kterému tuto informaci potvrdila mluvčí ministerstva Petra Krainová. "Časový prostor nebyl blíže specifikován s tím, že návrh na konečné řešení předloží kazašská strana," řekla Krainová ČRo.

Závazek vznikl v první půli 90. let v rámci takzvaných jamburských dohod při výstavbě plynovodu. Bývalý státní podnik Transgas tehdy na základě dohody podepsané v dobách Rady vzájemné hospodářské pomoci v roce 1985 pokračoval v dodávkách pro plynárenství v Rusku, na Ukrajině i v Kazachstánu. Kazašský stát ale za dodávky, financované z českého státního rozpočtu, nezaplatil.

"V případě, že kazašská strana nepředloží v následujících týdnech avizovaný způsob řešení, bude jednání na úrovni státních orgánů iniciovat ministerstvo financí. Vzhledem k dosavadnímu odmítavému postoji kazašské strany ke komerční formě deblokace, očekáváme spíše řešení na úrovni státu," řekla Krainová.

O deblokaci dluhu se už zajímalo několik desítek soukromých společností a bankovních domů. Žádný subjekt ale neuspěl. MF pověřilo v roce 2004 vymáháním dluhu švýcarský fond New Investment Horizont. Tato jednání ale nebyla úspěšná. Komunikace s Kazachstánem byla ukončena poté, co se ukázalo, že se fond zaštiťoval zfalšovaným dopisem kazašského ministra financí.

ČRo uvedl, že v té samé době ale ministerstvo průmyslu v tichosti kazašské vládě doporučilo ještě jinou společnost: ČPP Transgas. Dokládá to rusky psaný dopis tehdejšího ministra Milana Urbana, který má ČRo k dispozici. Urban ČRo pravost dopisu potvrdil. Podle něj šlo o akci koordinovanou s ministerstvem financí. Ani tento pokus však nebyl úspěšný.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK