Japonské akcie zahájily týden mírným poklesem

13.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 13. listopadu (ČTK) - Japonské akcie mírně klesly kvůli opatrnosti investorů před úterním zveřejněním údajů o hrubém domácím produktu ostrovní ekonomiky. Dolů šly například akcie maloobchodu Fast Retailing a dalších společností citlivých na domácí poptávku.

Index Nikkei klesl o 89,94 bodu na 16.022,49 bodu, tedy o 0,56 procenta, a je tak nejníže od konce září. Index širšího trhu TOPIX oslabil o 0,8 procenta.

Výrobce fotografické techniky Nikon posílil díky solidní výsledkové zprávě a vyšší doporučené ceně od analytiků společnosti Mizuho Securities. Koncern Fanuc a další strojírenské firmy proti tomu klesaly kvůli páteční zprávě o zářijovém vývoji strojírenských zakázek. Údaje byly slabší, než se očekávalo.

"Investoři prodávají akcie na poslední chvíli, aby upravili své pozice na trhu před zveřejněním HDP," uvedl šéf akciových obchodů Jujiya Securities. "Zbavují se akcií těch firem nebo oborů, kterých se data mohou pravděpodobně dotknout," dodal.

Dolar pokračoval v poklesu z konce minulého týdne. Příčinou jsou obavy investorů, že centrální banky budou postupně snižovat podíl dolarů ve svých devizových rezervách. Minulý pátek to naznačila čínská centrální banka, jejíž devizové rezervy jsou nejvyšší na světě.

Kurz eura se v Tokiu zvýšil na 1,2875 USD z 1,2840 USD, kde byl minulý pátek. Vůči japonskému jenu dolar klesl na 117,25 JPY ze 117,60 JPY, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK