Strabag chce koupit 100 procent brněnského Mittagu

13.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 13. listopadu (ČTK) - Trojka na českém stavebním trhu, společnost Strabag, chce ovládnout další konkurenční podnik. Za stoprocentní podíl v brněnské společnosti Mittag zaplatí několik desítek milionů korun. Potvrdila to ředitelka Mittag Helena Mittagová. Fúzi musí ještě schválit antimonopolní úřad.

Firma Mittag loni utržila 425 milionů korun, zisk převýšil 280.000 korun. Společnost zatím patří rodině podnikatele Jaroslava Mittaga. Přes 80 procent vlastní on, 17 procent má Mittagová. K důvodům prodeje ani dalším podrobnostem se ředitelka nechtěla vyjádřit. Uvedla pouze, že i s manželem zůstane po spojení se Strabagem ve vedení firmy.

Strabag loni dosáhl při tržbách 19,93 miliardy korun zisku 351,7 milionu. Zaměstnává 2100 lidí. Skupina chce také podle dřívějších informací časopisu Týden navýšit svůj podíl v chrudimské firmě Prezipp. K dosavadní polovině přidá dalších 50 procent od společnosti Prefin. Podobný by mohl být v budoucnu i scénář u společnosti Zipp Brno, kde má teď Strabag také poloviční podíl, uvedl Týden.

Strabag se podílí na řadě miliardových projektů, například na stavbě karlovarské rychlostní komunikace R6, autobusového nádraží v Hradci Králové nebo znojemské a plzeňské kanalizace. Loni byla firma s více než dvacetimiliardovým obratem třetí největší stavební skupinou v ČR, hned po společnostech Skanska a Metrostav. Kromě stavební divize vlastní Strabag přes dvacítku kamenolomů, výrobce stavebních materiálů, obalovny a servisní podniky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK