ČT dostala 100.000 pokuty za teleshopping, Nova za reportáž

13.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. listopadu (ČTK) - Česká televize dostala 100.000 Kč pokuty za teleshoppingový spot, v němž podle Rady pro rozhlasové a televizní vysílání nabádala děti k nákupu zboží, což zákon nedovoluje. Stejnou částkou potrestala rada i Novu, která v reportáži o osobních bankrotech podle rady nabídla neobjektivní informace. ČT i Nova nechtěly pokuty komentovat s tím, že nejdříve počkají na písemné vyjádření rady.

ČT údajně porušila zákon odvysíláním teleshoppingového spotu s názvem Kufřík kamarád v prvních dvou červnových týdnech. Spot podle rady nevyhovuje zákonu, který říká, že televize má povinnost nepobízet děti a mladistvé, aby kupovali nějaký výrobek nebo službu s využitím jejich nezkušenosti nebo důvěřivosti. "Ve spotu jsou k telefonování přímo vybízeny děti, a to i nízkých věkových kategorií," řekl dnes ČTK předseda rady Václav Žák.

Nova podle rady pochybila v polovině dubna tím, že v Televizních novinách odvysílala reportáž Osobní bankrot. Příspěvek se týkal toho, že část rodin v ČR nezvládá splácet své půjčky či hypotéky.

V reportáži dala Nova slovo i rodině, která uvedla, že by přivítala nižší splátky hypotéky rozložené na více let. Nova ji ale označila za rodinu, která má problémy se splácením dluhů. "Rodina podle informací stěžovatelky splácí vše v pořádku," uvedl Žák. Rodina pouze autorkám reportáže odpovídala na otázku, zda by jí pomohlo, pokud by byly splátky sníženy a rozloženy na více let.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK