Aktuálně.cz: ČSA budou mít ve 3. čtvrtletí zisk 400 mil.Kč

13.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. listopadu (ČTK) - ČSA v úterý oznámí výsledek hospodaření za 3. čtvrtletí, který prý bude lepší, než se očekávalo. Zisk leteckého dopravce se od července do září údajně vyšplhal zhruba ke 400 milionům korun. Tím pádem se ztrátu za letošní rok povedlo snížit ze 770 milionů za pololetí pod 400 milionů. "Celková ztráta je pod čtyři sta milionů," potvrdil serveru Aktuálně.cz zdroj z vedení aerolinek pod podmínkou anonymity.

"Nemohu to potvrdit. Musíte si počkat do zítřka na oficiální zveřejnění výsledků," odmítla dnes číslo komentovat mluvčí společnosti Daniela Hupáková. Pro celý rok firma zatím plánuje ztrátu zhruba půl miliardy. Tedy na úrovni loňské ztráty, která dosáhla 496 milionů korun. Kumulovaná ztráta z předchozích let však už přesahuje jednu miliardu korun.

Ztráta za první pololetí přitom měla podle serveru Aktuálně.cz přesáhnout jednu miliardu korun. Stáhnout se ji nakonec podařilo mimo jiné i díky změně účetních metod. Aerolinie totiž začaly jinak účtovat neproletěné letenky. Dříve se letenky, jež cestující nevyužil, zapsaly do jakéhosi "rezervního balíku" a do výnosů se započítaly až za půl roku. Od minulého pololetí ČSA tyto letenky ale dávají do výnosů již po měsíci.

"Podobně účtují s neproletěnými letenkami i naši alianční partneři," obhajoval tehdy tento krok Radomír Lašák, prezident ČSA. Ten si dal za úkol dovést aerolinky k zisku v roce 2008. Má mu v tom pomoci restrukturalizační plán, který představil letos na jaře. Podle něj má firmu opustit až tisícovka z pěti tisíc zaměstnanců a mají se odprodat i některé divize.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK