LN: Emise skleníkových plynů rychle stoupají

14.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. listopadu (ČTK) - O omezování skleníkových plynů se mnoho mluví, ale podle měření zůstává jenom u slov. Navzdory kjótskému protokolu a obchodům s povolenkami na vypouštění oxidu uhličitého (CO2) se v posledních pěti letech růst emisí ani nezpomalil. Napsaly to Lidové noviny s odvoláním na odhady Mezinárodní energetické agentury při Organizaci pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD).

Podle odhadů organizace se za proti poslední dekádě minulého století meziroční nárůst emisí CO2 zvýšil v letech 2000 až 2005 na čtyřnásobek. Odborníky tento nárůst příliš nepřekvapuje. Počet zemí, které oznamovaly nedodržení předpokládané hladiny emisí se stále zvyšoval.

"Při současném trendu bude extrémně těžké stabilizovat množství CO2 na 450 ppm (počet částic CO2 v milionu částic atmosféry). A bude náročné trvale udržet i 550 ppm," řekl časopisu New Scientist Joseph Canadell z vědeckého sdružení Global Carbon Project.

Dnes je koncentrace oxidu uhličitého asi 380 ppm. Zvýšení na 450 ppm by mělo vést ke globálnímu oteplení přibližně o dva stupně Celsia.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK