Japonské akcie díky HDP výrazně vzrostly

14.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 14. listopadu (ČTK) - Japonské akcie v úterý vzrostly až o dvě procenta díky zprávě o růstu japonské ekonomiky, který byl vyšší, než se očekávalo. Zřetelně posílil i kurz jenu, protože údaje naznačily, že japonská centrální banka bude moci pokračovat ve zvyšování úrokových sazeb.

Hlavní tokijský index Nikkei 225 v závěru stoupl o 1,67 procenta na 16.289,55 bodu. Zaznamenal tak svůj nejvyšší denní přírůstek od počátku října. Index širšího trhu TOPIX stoupl o 1,76 procenta.

Japonský HDP stoupl ve třetím čtvrtletí o 0,5 procenta a v celoročním přepočtu se zvýšil o dvě procenta. Ekonomové přitom čekali růst podstatně nižší a objevovaly se i obavy z poklesu. Údaje znamenaly vzpruhu pro akcie strojírenských firem, bank a realitních společností.

Pozornost trhu se také zaměřovala na akcie Aozora Bank, které dnes vstoupily na burzu. Největší japonská primární emise za posledních osm let však byla pro investory zklamáním, protože kurz Aozora klesl o 13 procent.

Na devizovém trhu kurz jenu díky HDP výrazně oživil. Údaje podle analytiků zvýšily možnost, že Bank of Japan ještě do konce roku zvýší základní úrok z 0,25 na 0,5 procenta. Se zvyšováním úroků by jen mohl zastavit a zvrátit dosavadní dlouhý trend poklesu, řekli analytici agentuře Reuters.

Ke konci tokijského obchodování jen k dolaru stoupl na 117,55 JPY z pondělního závěru 118,18 JPY a k euru posílil na 150,79 JPY z předchozích 151,29 JPY. Dolar k euru mírně klesl na 1,2826 USD z pondělních 1,2802 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK