Růst cen průmyslových výrobců v říjnu zpomalil

14.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. listopadu (ČTK) - Meziroční růst cen průmyslových výrobců zpomalil v říjnu na 1,9 procenta ze zářijových 2,4 procenta. Za zpomalením výrobní inflace stál hlavně pokles cen v odvětví koksu a rafinérských ropných výrobků. Proti září se ceny průmyslových výrobců nezměnily. Oznámil to Český statistický úřad.

Rafinérské a koksárenské firmy zlevnily v říjnu meziročně o 8,6 procenta. Elektrárenské, plynárenské a vodárenské firmy naopak zdražily o 6,6 procenta. Ceny potravinářských výrobků vzrostly meziročně o 0,5 procenta, zvýšily se především ceny nápojů, pečiva, mlýnských výrobků, olejů a tuků.

Ceny zemědělských výrobců vzrostly meziročně o 1,9 procenta proti růstu o 4,2 procenta v září. Proti září se jejich ceny zvedly o 0,1 procenta. Proti loňskému říjnu podražily hlavně brambory, a to o téměř 82 procent. Zelenina podražila meziročně o téměř 16 procent. Proti září zlevnily brambory o 9,6 procenta, zelenina o 4,8 procenta a ovoce o 4,5 procenta. Vejce podražila o 7,1 procenta.

Ceny stavebních prací i tržních služeb v podnikatelské sféře podražily meziročně shodně o 3,2 procenta. Ceny ze reklamní služby meziročně vzrostly o 14 procent.

Ceny průmyslových výrobců za 25 zemí EU se v průměru v září podle Eurostatu meziměsíčně snížily o 0,7 procenta. Meziročně o pět procent vzrostly.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK