Schodek běžného účtu v září klesl na 13,9 mld. Kč

14.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. listopadu (ČTK) - Schodek běžného účtu platební bilance klesl v září na 13,9 miliardy korun ze srpnových 14,3 miliardy korun. Od počátku roku činí kumulovaný schodek již 99,5 miliardy korun. Obchodní bilance se naopak v září dostala do přebytku 7,5 miliardy korun po srpnovém schodku dvě miliardy korun. Údaje zveřejnila Česká národní banka.

Aktivum bilance služeb vzrostlo na 1,9 miliardy korun. Schodek bilance výnosů se naopak prohloubil na 21,2 miliardy korun. To podle centrální banky souvisí s výplatami dividend, předpokládanou výší reinvestovaného zisku z přímých investic a náhradami zaměstnanců.

V běžných převodech, které skončily schodkem 2,1 miliardy korun, je zahrnut převod dvou miliard korun do rozpočtu EU. Na kapitálovém účtu se naopak projevil převod z rozpočtů EU 0,6 miliardy korun.

Objem přímých zahraničních investic v tuzemsku činil za září 14,4 miliardy korun. Od počátku roku už do Česka přiteklo na přímých investicích téměř 106 miliard korun. Naopak tuzemští investoři investovali od počátku roku v zahraničí téměř 25 miliard korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK