Rusko se prý snaží vytvořit globální plynový kartel

14.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 14. listopadu (ČTK) - Rusko se možná snaží vytvořit globální plynový kartel rozpínající se od Alžírska až pod Střední Asii a použít jej jako politickou zbraň při jednáních s Evropou. Uvedli to experti Severoatlantické aliance v důvěrné zprávě, ze které citovala agentura Reuters. Představitelé NATO nechtěli podle agentury tuto informaci komentovat.

Varování před "plynovou OPEC" podporovanou Ruskem, tedy před jakýmsi uskupením vývozců zemního plynu po vzoru Organizace zemí vyvážejících ropu, je součástí zprávy Ekonomického výboru NATO. Dokument byl podle Reuters představen členským zemím aliance minulý týden.

Rusko, jež do Evropské unie dodává čtvrtinu plynu, se údajně pokouší nalákat Alžírsko, Libyi, Katar, středoasijské státy a možná i Írán do kartelu, který by měl velkou moc na trhu s touto surovinou. To by posílilo postavení Ruska ve vztazích s Evropou.

Moskva by též měla eso v rukávě při jednáních se svými sousedy, hlavně s Ukrajinou a Gruzií, které se Kreml snaží odstrašit od případného členství v západních strukturách, jako jsou právě NATO nebo Evropská unie.

Zdroj blízký Severoatlantické alianci řekl Reuters, že zpráva obsahuje spíše názory expertů než oficiální postoje. Nejsou v ní údajně zahrnuta žádná doporučení pro případnou akci NATO.

Země vyvážející zemní plyn jsou v pravidelném kontaktu. Největší producenti založili v roce 2001 Fórum zemí vyvážejících plyn (GECF). Organizace má 15 členů, včetně Ruska, Íránu, Kataru, Saúdské Arábie, Spojených arabských emirátů, Alžírska, Nigérie a Venezuely. Skupina kontroluje asi dvě třetiny světových zásob plynu. Jde spíš ale o diskusní skupinu než o kartel.

Evropská komise usiluje o přijetí jednotné energetické politiky unie, která by omezila závislost na individuálních dodavatelích plynu a posílila kolektivní hlas EU při jednáních s Moskvou.

Rusko a nejvyšší představitelé zemí EU se v říjnu ve finském Lahti dohodli, že vzájemná spolupráce v energetice se musí zakládat na reciprocitě. Ve snaze lépe zajistit energetickou budoucnost unie vyzvali šéfové "pětadvacítky" ruského prezidenta Vladimira Putina k uzavření závazné dohody EU-Rusko o zásobování zemí unie plynem a ropou. Putin však dal jasně najevo, že Moskva není takové dohodě nakloněna.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK