Pošta začne dálniční známky na příští rok nabízet příští týden

14.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 14. listopadu (ČTK) - Česká pošta začne na všech svých pobočkách nabízet roční dálniční známky na příští rok příští týden, tedy zhruba s týdenním předstihem proti předchozím rokům. Důvodem je zákonná úprava, která zkracuje platnost letošních kupónů o měsíc jen do konce prosince. Řekla to mluvčí Dita Václavíková.

Na poštách budou k dostání roční kupóny pro vozy osobní i nákladní automobily. Časové dálniční známky na kratší období by mohly být v prodeji v polovině prosince 2006. "Tyto známky budou k dispozici na poštách, kde byl o ně v minulosti zájem," dodala Václavíková.

Pošta, která je zároveň centrálním skladem pro všechny distributory dálničních kupónů, také slibuje posílení skladových zásob na vlastních poštovních přepážkách. Chce tak předejít situaci z minulých let, kdy byl nárazově kupónů nedostatek.

Vedle 3400 pošt mají být známky k dispozici i na 1600 čerpacích stanicích a dalších místech. ÚAMK, která známky na tyto místa dodává, podle svého sdělení jen čeká, až ministerstvo financí uvolní známky z poštovních skladů, aby je mohla začít distribuovat. Za prodej letošních známek stát utržil přes tři miliardy korun.

Zkrácení platnosti dálničních známek upravuje novela zákona o pozemních komunikacích, která od ledna zavádí elektronické mýtné pro nákladní vozidla. Zkrácení platnosti známek se mělo původně týkat jen nákladních aut.

Zkrácení platnosti dálničních známek se nelíbí Sdružení obrany spotřebitelů (SOS). "Nepovažujeme to za nejšťastnější řešení. Uvítali bychom proto nějaké prohlášení policie v tom smyslu, že bude v lednu k řidičům v tomto směru benevolentní," řekla mluvčí SOS Ivana Picková.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK