Ruský Gazprom uzavřel kontrakt o zásobování italského trhu

14.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Řím 14. listopadu (ČTK) - Ruský plynárenský monopol Gazprom dnes uzavřel smlouvu s italskou společností Eni, která mu umožní prodávat plyn na italském trhu přímo, tedy bez prostředníků. Rusové tak na lukrativním trhu na jihu Evropy získají důležitou základnu, po které tolik toužili. Eni však na oplátku získá možnost nakupovat v Rusku ropu.

Zástupci obou firem smlouvu podepsali v Moskvě, podpisu ale předcházela tvrdá jednání, která trvala řadu měsíců. Gazprom začne s prodejem zemního plynu na maloobchodním trhu v Itálii hned od ledna a do roku 2010 by mohl prodávat až tři miliardy metrů krychlových plynu. Firmě Eni slíbil, že plyn jí bude dodávat minimálně do roku 2035.

Generální ředitel společnosti Eni Paolo Scaroni po podpisu smlouvy řekl, že jeho podnik se při nákupu ruské ropy spojí právě s Gazpromem. Firmy však chtějí ropu nakupovat také v Africe. Součástí smlouvy jsou podle agentury Reuters také aktiva bývalé ropné společnosti Jukos.

"Kontrakt společnosti Eni umožní, aby byla v Rusku významně zastoupena jako producent ropy a zemního plynu. Výměnou za to Eni vezme firmu Gazprom z Ruska a přivede ji hlavně do Afriky, kde (Gazprom) získá spolu s firmou Eni produktivní aktiva," řekl Scaroni.

Gazprom by mohl získat podíl ve společnosti Enipower, což je součást Eni. Rusové ale podle Scaroniho nebudou mít možnost koupit část firmy Snam Rete Gas, která v Itálii zajišťuje rozvod plynu. Gazprom s firmou Eni spolupracuje už dlouho a jejím prostřednictvím dodává na italský trh zhruba třetinu objemu plynu, který Italové každoročně spotřebují.

Gazprom je významným dodavatelem zemního plynu pro Evropu, řada zemí však má ještě v paměti problémy z přelomu loňského a letošního roku. Gazprom se tehdy přel s Ukrajinou o cenu suroviny a výsledkem bylo přerušování dodávek plynu do západní Evropy. Jednou z nejpostiženějších zemí byla právě Itálie, problémy se ale nevyhnuly ani Francii či Německu.

Gazprom uspokojuje poptávku Evropy po zemním plynu asi z jedné čtvrtiny, zatím ale vždy vystupoval v roli velkoobchodníka. To znamená, že dodává plyn distribučním společnostem, které ho dál rozvádějí domácnostem a firmám v rámci dané země. Gazprom se v poslední době netajil ambicemi začít také s maloobchodním prodejem.

Přímý prodej plynu koncovým odběratelům je pro Gazprom výhodnější a přináší mu vyšší zisky. V letošním roce už se dohodl na spolupráci v Německu a Maďarsku a i tam energetickým firmám výměnou za přenechání části maloobchodního trhu slíbil lepší přístup ke svým nalezištím. Gazprom už ale má přímý přístup i k odběratelům v Británii.

V Německu se Gazprom dohodl na spolupráci se společnostmi BASF a E.ON. Ty nyní získají podíly v poli Južno-Russkoje na Sibiři. Jaká aktiva v Rusku získá Eni ale zatím není jasné. Scaroni řekl, že obě firmy by mohly začít s nákupem polí v Rusku a v Africe, ale konkrétnější nebyl.

Eni z Ruska ročně dováží více než 24 miliard krychlových metrů plynu. Země je osmým největším spotřebitelem zemního plynu na světě a ročně ho spálí téměř 79 miliard metrů krychlových. Eni v Itálii každoročně prodá asi 50 miliard metrů krychlových svého vlastního plynu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK