Právo: Příliv zahraničních investic klesl na 106 miliard korun

15.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. listopadu (ČTK) - Do České republiky za první tři čtvrtletí letošního roku přišly zahraniční investice za téměř 106 miliard korun. Proti stejnému období minulého roku je objem investic zhruba poloviční, hlavně kvůli absenci velkých příjmů z privatizace. Zvýšil se však podíl technologicky vyspělých projektů, uvedl deník Právo.

Czechinvest, stejně jako další nezávislí odborníci, však považuje příliv zahraničních investic za stabilní, větší vlnu očekává opět v příštím roce. "Velké investice, které letos ohlásily firmy jako Hyundai nebo Hitachi, budou realizovány až v druhé polovině příštího roku," uvedla mluvčí Czechinvestu Alžběta Honsová.

Navíc se zvyšuje podíl technologicky vyspělých projektů, například technologických nebo vývojových center, dodala Honsová. Ty jsou sice co do objemu menší, ale mají pozitivnější dopad na strukturu ekonomiky. Podíl těchto projektů na investicích zprostředkovaných Czechinvestem již podle Honsové přesahuje 30 procent.

Dobré hospodářské výsledky zahraničních investorů v Česku však jdou na vrub běžného účtu platební bilance. Objem repatriovaného zisku za prvních devět měsíců letošního roku dosáhl 64 miliard korun, zatímco loni to ve stejném období bylo 49 miliard. Reinvestované zisky letos činí 86 miliard korun, loni se do září vyšplhaly na 59 miliard, upozornil David Marek z Patria Finance.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK