LN: Banky se předhánějí v rychlosti vyřizování půjček

15.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. listopadu (ČTK) - Úvěrové společnosti a banky začínají sázet na rychlost. Doba, za kterou zákazníkovi vyřídí žádost o spotřebitelskou půjčku, se stává jedním z hlavních předmětů konkurenčního boje. Píšou to Lidové noviny.

"Průměrná doba zpracování trvá asi deset minut od podání žádosti až po vytištění úvěrové smlouvy," uvedla Kristýna Havligerová z tiskového oddělení České spořitelny. Podobně krátkou dobu vyřízení mají i další banky nebo úvěrové společnosti.

U většiny bank má zákazník peníze k dispozici do 24 nebo 48 hodin od podpisu úvěrové smlouvy. "Buď jsou převedeny na jeho účet nebo je může převzít v hotovosti na klientem zvolené pobočce," řekl Tomáš Kofroň z Raiffeisenbank.

Podle ekonomky Markéty Šichtařové z Next Finance se u spotřebitelských úvěrů lidé tolik neřídí výší úroků, ale spíše snadností a rychlostí vyřízení půjčky. Snadnost a rychlost vyřízení půjčky na nákup spotřebního zboží přitom láká stále více lidí. Například u Poštovní spořitelny se proti loňskému roku zvýšil počet žádostí o spotřebitelskou půjčku o 42 procent.

Právě snadnost vyřízení půjčky ale zvyšuje zadluženost českých domácností. Ta ke konci letošního září podle údajů České národní banky dosáhla rekordní úrovně 502,5 miliardy korun. Vzhledem k tomu, že si lidé zvykají stále více si půjčovat na vánoční dárky, mohla by zadluženost domácností do konce roku činit až 550 miliard korun, uvedl analytik HVB bank Pavel Sobíšek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK