HN: Topolánek chce prosadit snížení daní

15.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. listopadu (ČTK) - Premiér Mirek Topolánek chce případné spoluúčasti ČSSD na jeho budoucí vládě využít k prosazení alespoň části programu ODS, například v oblasti snižování daní nebo zjednodušení podmínek pro podnikání. Napsaly to Hospodářské noviny.

"Buď bude ODS v opozici a neprosadí vůbec nic, nebo prosadí aspoň část programu," řekl Topolánek v rozhovoru pro Hospodářské noviny, jehož plné znění přinese čtvrteční vydání. Vyjednávání o podobě vlády, v níž zřejmě zasednou ODS, ČSSD a lidovci, se rozběhnou naplno až příští týden po víkendovém kongresu ODS. Topolánek ale už teď tvrdí, že chce vyjednat reformní program.

"Rovná daň v podobě, jak jsme ji před volbami slibovali, je v této konstelaci neprosaditelná. To neznamená, že nedojde ke snížení daní u právnických osob, že nedojde k určitému snížení daňové progrese, že nemůže dojít ke sbližování sazeb DPH," řekl Topolánek.

ODS chce znovu otevřít také otázky zákoníku práce, který má ke značné nelibosti zaměstnavatelů začít platit od 1. ledna příštího roku. "Určitě budeme chtít v rámci vyjednávání řešit i to, jestli ČSSD půjde na odložení účinnosti zákoníku práce, nebo minimálně na rychlou novelu," uvedl Topolánek.

Podle místopředsedy ČSSD Zdeňka Škromacha se jeho strana nebude bránit jednání o reformních krocích. "Taková vláda by mohla provést nepopulární opatření, jako jsou třeba reforma veřejných financí a další kroky, které by mohly vyřešit problémy státu," řekl Škromach. Podle něho by se "politické náklady" případných nepopulárních opatření rozprostřely rovnoměrně mezi obě největší strany.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK