Slovenská ekonomika ve 3. čtvrtletí vzrostla o rekordních 9,8 pct

15.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 15. listopadu (ČTK) - Slovenská ekonomika ve třetím čtvrtletí zrychlila meziroční reálný růst na rekordních 9,8 procenta ze 6,7 procenta za druhé čtvrtletí. Uvedl to centrální statistický úřad Slovenska. Údaj je výrazně vyšší než očekávání analytiků, kteří odhadovali růst HDP na 6,8 procenta. Slovenská koruna na výsledek reagovala posílením na historické maximum 35,72 Sk/EUR.

Česká ekonomika pro srovnání podle posledních údajů statistiků vzrostla ve druhém čtvrtletí o 6,2 procenta. Zaměstnanost na Slovensku ve třetím čtvrtletí podle dnešních údajů statistiků vzrostla o 2,5 procenta na 2,15 milionu lidí.

Podle sezonně upravených údajů se výkon slovenské ekonomiky za třetí čtvrtletí reálně zvýšil proti stejnému období minulého roku o devět procent. V běžných cenách HDP dosáhl 424,9 miliardy slovenských korun (331,5 miliardy Kč), což představuje meziroční nárůst o 13,9 procenta.

Český hrubý domácí produkt v běžných cenách stoupl ve druhém čtvrtletí meziročně o 7,6 procenta na 815,7 miliardy Kč.

Slovenští statistici dnes zveřejnili jen odhad bez struktury HDP. O podrobnějších a zpřesněných údajích budou informovat 7. prosince.

Po úpravě s ohledem na sezonní vlivy pracovalo ve slovenské ekonomice 2,14 milionu lidí. Meziročně tak zaměstnanost podle těchto údajů vzrostla o 2,5 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK