Deutsche Börse stáhla nabídku na Euronext

15.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt 15. listopadu (ČTK) - Provozovatel frankfurtské akciové burzy Deutsche Börse stáhl svou nabídku na převzetí společnosti Euronext, jež provozuje akciové trhy v Paříži, Amsterdamu, Bruselu a Lisabonu. Oznámila to dnes firma. Uvolnila tak cestu konkurenční nabídce Newyorské akciové burzy (NYSE), které dalo vedení Euronextu již v červnu přednost.

Deutsche Börse se domnívá, že dohoda o jejím spojení s Euronextem již není uskutečnitelná. "Politici, akcionáři a regulátoři po celé Evropě potvrdili, že preferují evropské řešení. Navzdory této široké podpoře neobnovilo vedení Euronextu rozhovory s Deutsche Börse," uvedla firma. "Deutsche Börse nadále věří, že spojení burz může být úspěšné pouze tehdy, pokud obě strany spolupracují dobrovolně," dodala.

Generální ředitel Reto Francioni nicméně naznačil, že firma se bude nadále zajímat o spolupráci s jinými burzami. "Externí růst je pro Deutsche Börse možností, ale není nezbytný. Vzhledem k silné pozici v odvětví budeme pokračovat v úspěšné cestě vnitřního růstu," řekl Francioni. "Nicméně očekáváme, že budeme hrát aktivní roli v konsolidaci v našem odvětví v Evropě i mimo ni," dodal.

Společnost začátkem měsíce oznámila, že ve třetím čtvrtletí zvýšila zisk před zdaněním, úroky a odpisy o více než 40 procent na 255 milionů eur. Čtvrtletní zisk překonal očekávání analytiků, kteří jej podle průzkumu agentury Reuters odhadovali v průměru na 247 milionů eur.

Deutsche Börse ještě minulý měsíc oficiálně sdělila Evropské komisi, že bude i nadále prosazovat svůj záměr vytvořit s firmou Euronext panevropskou akciovou burzu a zahrnout do ní také italskou Borsa Italiana. Analytici však tehdy upozornili, že Euronext pravděpodobně bude trvat na svém plánu spojení s NYSE.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK