Aktuálně.cz: Vláda podala návrh na exekuci Setuzy

15.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. listopadu (ČTK) - Vláda podala návrh na exekuci majetku ústecké firmy Setuza. Informuje o tom internetový server Aktuálně.cz. Podle serveru má vláda podezření, že nedávný prodej společnosti byl jen fiktivní a původní vlastníci, podnikatelé kolem Tomáše Pitra, ji stále ovládají. O návrhu na exekuci bude v příštích hodinách rozhodovat soud, napsal server.

"Máme informace, že si Pitr svůj vliv ponechal. Exekuce je nadějí na uspokojení pohledávky státu a současně otevírá možnost rozkrýt letité neprůhledné vazby a hospodaření Setuzy," uvedl vládní zdroj detailně obeznámený s rozhodnutím kabinetu.

Na objevující se spekulace reagovalo již dnes ráno vedení Setuzy. "Jsme jednoznačně přesvědčeni, že v současné době neexistuje právní titul, na základě kterého by mohla být exekuce prohlášena," uvedl ještě před oznámením vládního rozhodnutí předseda představenstva Setuzy František Janů.

Vládu k podání návrhu podle serveru opravňuje čtyřmiliardová pohledávka, kterou stát vůči firmě disponuje. "Všichni členové vlády byli pro exekuci, zdržel se jen jeden z ministrů," popsal jednání kabinetu vládní zdroj. O provedení právního kroku přitom podle serveru kabinet přemýšlel již několik týdnů, zvažovala ji i vláda Jiřího Paroubka, která nakonec rozhodla pohledávku prodat. Soutěž ale byla zrušena.

Setuza v tiskové zprávě připomněla, že se státem vede dva spory. První je o platnosti zápočtu takzvané Nemethovy pohledávky, druhý se týká dohody Setuzy s ČKA o uznání závazku spravovaného PGRLF. "Podle právních analýz nelze oba zmíněné spory až do definitivního soudního rozhodnutí řešit formou exekuce. Soud podle těchto expertiz nemůže o exekuci rozhodnout. Pokud by se tak stalo, šlo by jednoznačně o akt v rozporu se zákonem," sdělil Janů.

Setuza donedávna patřila skupině podnikatelů kolem podnikatele Pitra a zavražděného Františka Mrázka. Na podzim ji získala manažerská společnost M.L. Moran. Podnikatel i zástupci firmy M.L. Moran doposud vždy odmítali, že by Setuza byla prodaná jen "na oko", píše server.

Severočeská Setuza vyrábí známé značky margarínů, olejů, mýdel a pracích prášků. Ještě před nedávným prodejem začali zástupci podniku tvrdit, že chtějí drogistickou výrobu utlumit a soustředit se zejména na lukrativní výrobu biopaliv.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK