Blok Temelína příští rok čeká mimořádná dvouměsíční odstávka

15.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. listopadu (ČTK) - První blok Jaderné elektrárny Temelín bude na začátku příštího roku na téměř dva měsíce mimořádně odstaven. Důvodem jsou problémy s palivem. Na dnešní prezentaci hospodářských výsledků společnosti ČEZ to řekl výrobní ředitel firmy Jiří Borovec.

"Bude se jednat o výměnu části palivových souborů za upravené. Povede to k omezení projevů geometrických změn v palivu," uvedl Borovec. Podle něj tyto problémy nemají žádné bezpečnostní dopady. "Provedené testy ukázaly, že blok můžeme dále provozovat bez omezení," sdělil.

Odstávka má trvat 55 dní a společnosti přinese nemalou ekonomickou újmu. "Je to výrazně negativní zpráva pro akcionáře. Den odstávky bloku Temelína stojí přibližně 12 milionů korun, celkově by tak ztráta mohla činit skoro tři čtvrtě miliardy korun," vysvětlil analytik Global Brokers Tomáš Kaňka. ČEZ podle něj tuto elektřinu v aukci již prodal a bude ji muset nahradit z dražších uhelných elektráren, případně nakoupit v zahraničí. "To by bylo velmi nevýhodné," řekl Kaňka. Představitelé ČEZ ale dnes uvedli, že případnou ztrátu bude eliminovat očekávaný další pokles cen emisních povolenek. "Náklady máme zkalkulovány, ale nezveřejníme je. Trajektorie budoucích výsledků tím ale nebude výrazně ovlivněna," prohlásil Borovec.

Celkově Temelín v příštím roce čekají tři odstávky, během nichž budou vyměněny části palivových souborů za nové.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK