Stát dá během šesti let na program prevence záplav deset mld. Kč

15.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. listopadu (ČTK) - Deset miliard korun by měl dát stát v příštích šesti letech na financování programu prevence před povodněmi. Dalších nejméně 500 milionů mají představovat vlastní zdroje investorů. Dokumentaci programu dnes schválila vláda, řekla ČTK po jednání kabinetu ministryně zemědělství Milena Vicenová.

Z celkových zdrojů šest miliard představují peníze z úvěru od Evropské investiční banky, tři miliardy zdroje z privatizace a miliardou se má podílet státní rozpočet.

Program je rozdělen do čtyř podprogramů. První je zaměřen na nádrže, druhý na vodní toky - zvyšování kapacity koryt, ochranné hráze nebo zvyšování průtočné kapacity jezů. Třetí podprogram má podpořit zvyšování bezpečnosti vodních děl a čtvrtý studie a průzkumy předcházející budování protipovodňových opatření.

Program má být vedle již připravovaných akcí otevřen nově navrhovaným protipovodňovým opatřením, které předloží zejména města či obce.

Kromě zmíněného programu zahrnuje prevence záplav například také podpory na obnovu, odbahnění a rekonstrukce rybníků či protipovodňová opatření v rámci pozemkových úprav.

Předchozí vláda na počátku května schválila záměr zřídit na financování prevence záplav při ministerstvu zemědělství protipovodňový fond. Ten měl mít formu zvláštního účtu, na němž se mělo v první fázi z různých zdrojů soustředit 15 miliard. Návrh zákona o zřízení takového účtu ale nebyl přijatelný pro legislativní radu vlády. Ministerstva zemědělství a financí se proto dohodla, že protipovodňové projekty budou financovány tak jako dosud, bez vytváření zvláštního fondu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK