ČEZ: Tuzemské ceny proudu se do dvou let mohou vyrovnat německým

15.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. listopadu (ČTK) - Tuzemští odběratelé elektřiny možná budou za dva roky za proud platit přibližně stejně jako jejich němečtí kolegové. Podle obchodního ředitele společnosti ČEZ Alana Svobody je tento trend viditelný i v ostatních středoevropských zemích. V současnosti je cena proudu v Německu v porovnání s Českem asi o 30 procent vyšší.

"Tuzemské ceny elektřiny stále rychleji konvergují k německým, za jeden až dva roky se secvaknou," řekl při dnešní prezentaci výsledků firmy ČEZ Svoboda.

V okolních státech ČR je ale situace odlišná. Například ceny elektřiny v Maďarsku se k německým přibližují nejrychleji a pro příští rok se počítá už jen s minimálním rozdílem.

Se Svobodovým odhadem ale částečně nesouhlasí analytik společnosti Atlantik FT Petr Novák. "Do roku 2009 nepočítám s plným narovnáním cen, ale s výrazným přiblížením. Z dnešního asi třicetiprocentního rozdílu na sedmiprocentní v roce 2009," odhadl Novák. Podotkl ale, že ve zmíněných propočtech existuje mnoho proměnných, jako je cena ropy či výstavba kapacit v Německu.

Stát jako majoritní akcionář firmy ČEZ tento trend podle Nováka nemůže nijak ovlivnit. "Velkoobchodní cena je určována tržně aukcí. Další složky pro domácnosti jsou regulované nezávislým regulátorem, ani zde stát nijak přímo zasahovat nemůže," vysvětlil Novák.

Ceny elektřiny jsou v tuzemsku stanovovány jednou ročně, a to na základě aukce. V příštím roce vzrostou o 16,9 procenta, u domácností se počítá s asi osmiprocentním zdražením.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK