Budějovický Budvar získal ochranné známky v Číně

15.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. listopadu (ČTK) - Budějovický Budvar definitivně získal ochranné známky v Číně. Vrchní lidový soud v Pekingu zamítl odvolání americké firmy Anheuser-Busch a potvrdil rozhodnutí soudu první instance. Tím vyloučil možnou záměnu ochranných známek Budějovický Budvar s ochrannými známkami americké firmy. Budvar to uvedl v dnešní tiskové zprávě s tím, že rozhodnutí je konečné. Jeho ochranné známky jsou tak prý v Číně s konečnou platností registrované.

"Registrace ochranných známek nám umožní bez rizik zahájit export našeho piva do Číny," uvedl mluvčí Budvaru Petr Samec. Právě kvůli neukončené registraci nemohl Budvar do Číny vyvážet. Americká společnost již má v Číně zaregistrovány ochranné známky Budweiser a Bud. Anheuser-Busch a Budvar se přou o název Budweiser a další ochranné známky už od roku 1906. V současné době proti sobě vedou víc než 40 soudních sporů a dalších více než 70 správních řízení před patentovými úřady.

Spor v Číně trvá podle Samce devět let. Budvar podal přihlášky ochranných známek "Budějovický Budvar" u čínského Úřadu pro ochranné známky již v roce 1997. Proti registraci podal Anheuser-Busch námitky, které úřad v roce 2001 zamítl. Americká firma se odvolala ke Známkové a rozhodčí komisi. Komise toto odvolání loni v červenci opět zamítla. Anheuser-Busch poté podal na komisi žalobu s cílem zrušit její rozhodnutí. Soud první instance tuto žalobu zamítl. Americká strana se odvolala, odvolací soud však rozhodnutí nižšího soudu potvrdil.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK