Aktuálně.cz, iDnes: Soud vyhlásil exekuci na majetek Setuzy

15.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 15. listopadu (ČTK) - Okresní soud v Ústí nad Labem vyhověl návrhu vlády a vyhlásil exekuci na majetek potravinářské firmy Setuza. Uvedly to servery Aktuálně.cz a iDnes. ČTK informaci vpodvečer potvrdila mluvčí ministerstva zemědělství Táňa Králová. Návrh na exekuci podal stát, který má vůči Setuze zhruba čtyřmiliardovou pohledávku. O jejím řešení formou exekuce dnes rozhodla vláda.

Podle serveru Aktuálně.cz nastoupí exekutor do firmy v nejbližších hodinách. Tuto informaci však zpochybnila mluvčí Setuzy Marie Logrová. "Pochybuji, že správce nastoupí do firmy ještě dnes večer," řekla ČTK s tím, že firma zvažuje právní cestu proti tomuto rozhodnutí.

Předsedkyně ústeckého okresního soudu Eleonora Studničná dnes odpoledne ČTK potvrdila, že se soud bude návrhem vlády na exekuci zabývat. Odmítla však poskytnout bližší informace a odvolala se přitom na občanský soudní řád. Podle zjištění ČTK v 18:30 na úřední desce okresního ústeckého soudu rozhodnutí o vyhlášení exekuce na majetek Setuzy ještě nebylo vyvěšeno.

Setuza tvrdí, že exekuce nemůže být prohlášena, protože o platnost pohledávky se vedou soudní spory. Podle Aktuálně.cz bude nyní firmu řídit správce podniku, kterého určí soudní exekutor. Ten také sepíše majetek a má za úkol zajistit, aby nebyl z firmy vyveden.

Podle premiéra Mirka Topolánka byly důvody rozhodnutí vlády o návrhu na exekuci ekonomické i mezinárodní, protože na ministerstvu zemědělství leží žádost Evropské komise o vysvětlení možné nedovolené podpory Setuzy, a také bezpečnostní. Ty ale premiér blíže neupřesnil.

Podle Aktuálně.cz. má vláda podezření, že nedávný prodej společnosti byl jen fiktivní a původní vlastníci, podnikatelé kolem Tomáše Pitra, ji stále ovládají.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK