FAZ: Divizní ředitel Volkswagen ve čtvrtek odstoupí z funkce

15.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Frankfurt 15. listopadu (ČTK) - Divizní ředitel automobilky Volkswagen Wolfgang Bernhard ve čtvrtek odstoupí z funkce, údajně v reakci na hluboké personální změny, které vyvolala dozorčí rada. Napsal to dnes německý list Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). Zástupci Volkswagenu se k informacím listu odmítli vyjádřit.

Bernhard má na starosti klíčovou značku VW. Automobilka bude mít nového šéfa, kterým se stane Martin Winterkorn. Ten se ale netají, že chce ve vedení koncernu prosadit hlubší změny, jejichž cílem bude zvýšit efektivitu řízení. Bernhard je zodpovědný za realizaci změn, které mají firmě zajistit silnější růst.

Volkswagen začátkem listopadu oznámil, že nynější generální ředitel Bernd Pischetsrieder (58) na konci roku podnik opustí. V květnu mu přitom byla platnost smlouvy prodloužena do roku 2012. Pischetsriederovy funkce se ujme Winterkorn (59), který nyní vede divizi luxusních automobilů Audi.

Ve čtvrtek se bude konat schůzka šestičlenného řídícího výboru dozorčí rady automobily a právě na ní chce Bernhard rezignaci předložit. FAZ, který však neuvádí zdroj své zprávy, mimo jiné tvrdí, že Bernhard není spokojen s výměnou na nejvyšší pozici. Winterkorn je považován za rivala nynějšího šéfa Pischetsriedera.

Zprávy o chystané Bernhardově rezignaci už se objevily v ekonomickém listu Handelsblatt. Hluboké personální změny, které na nejvyšších místech v automobilce nyní připravuje Winterkorn, podle agentury Reuters mohou značně omezit Bernhardovy pravomoci v rámci skupiny Volkswagen.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK