Bývalý hlavní účetní Enronu půjde na více než pět let do vězení

15.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Houston 15. listopadu (ČTK) - Bývalý hlavní účetní někdejší energetické společnosti Enron půjde na pět a půl roku do vězení. Rozhodl o tom dnes soud v texaském Houstonu. Richard Causey si podle soudu odsedí 66 měsíců za to, že podepsal účetní výkazy, které byly prokazatelně zfalšované. Causey o machinacích věděl, zní verdikt soudu.

Causey (46) se už loni v prosinci přiznal k podvodům s cennými papíry. Doznání učinil dlouho předtím, než měl stanout před soudem spolu s bývalými šéfy Enronu Jeffem Skillingem a Kenem Layem. Soud oba shledal vinnými už v květnu a Skilling byl už odsouzen. Lay se ale verdiktu nedožil a v červenci zemřel na infarkt.

Causey byl posledním hlavním aktérem kauzy Enron, která otřásla Amerikou. Causey byl srozuměn s tím, že přijme až sedmiletý trest, prokurátoři ale naznačili, že mohou požadavek snížit na pět let, pokud bude Causey dobře spolupracovat. Maximální trest za podvody s cennými papíry je v USA stanoven na deset let, maximální peněžitá pokuta činí jeden milion dolarů nebo dvojnásobek částky, o kterou se odsouzený obohatil.

Causey souhlasil s tím, že se vzdá částky 1,25 milionu dolarů a nebude usilovat o 250.000 dolarů, které původně požadoval ještě jako kompenzaci za působení ve firmě. Na rozdíl od jiných vysoce postavených lidí v Enronu se Causey na žádných podivných "čachrech" neobohatil.

Prokuratura upustila od původního záměru zabavit Causeyho stylový dům, jehož cena činí asi 950.000 dolarů (asi 20 milionů Kč). Causey přitom čelil obvinění z více než 30 trestných činů, mimo jiné ze zločinného spolčení, podvodu, obchodování na základě neveřejných informací, lhaní auditorům nebo praní špinavých peněz.

Causey byl 16. svědkem, který na objasnění pádu firmy spolupracoval s vyšetřovateli a přiznal se ke spáchání trestného činu. Causey přiznal, že s dalšími tehdejšími šéfy Enronu zveřejnil nepravdivé zprávy o hospodaření firmy a učinil další veřejná prohlášení, která skutečný stav Enronu popsala zkresleně.

Enron býval sedmou největší korporací v USA, v prosinci 2001 ale vyhlásil bankrot. Předcházela tomu léta účetních podvodů, v jejichž rámci podnik skrýval mnohamiliardové ztráty. Ve skupině Enron bylo několik dceřiných společností, které účetně vykazovaly zisk, ale ve skutečnosti sloužily jako odkladiště nedobytných pohledávek, nebo měly jiné problémy.

Kolaps Enronu připravil o práci tisíce lidí a smazal majetek akcionářů za více než 60 miliard dolarů. Ti, kteří dostatečně nerozložili zdroje svých penzijních plánů, přišli také o peníze na důchod. Z důchodových účtů takto zmizely více než dvě miliardy dolarů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK