Právo: Sponzorství v ČR provází řada problémů

16.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. listopadu (ČTK) - Prakticky žádná veřejná akce v Česku se neobejde bez sponzora. Nejde přitom o malé částky. Podle Fora dárců jen pár desítek firem, které registruje, věnovalo na veřejně prospěšné účely přes 660 milionů korun. Sponzorství však v Česku provází řada problémů, podle některých médií je to jen skrytá reklama.

Dárci si někdy stěžují, že efekt jejich daru je pro ně prakticky nulový. Nziskové organizace zase kritizují to, že většina prostředků jde na sport nebo na podporu velkých nadací, které ale dávají peníze jen na akce, kterých se zúčastňují hvězdy pop music.

Přitom firemní dárcovství je jednou z cest jak uspět ve stále tvrdší konkurenci na trhu a získat nové zákazníky. V Evropě se to firmám již vyplácí. Sedmdesát procent západoevropských spotřebitelů vybírá zboží podle reputace firmy. Společnost, která se zapojí do akcí, které jsou v očích veřejnosti prospěšné, začíná lépe prosperovat.

Sponzorství, které se v Česku teprve rozvíjí, získává v Evropě stále více institucionální charakter. Takzvaná corporate social responsibility, neboli sociálně odpovědnost firem, funguje v Evropě již dlouho a s výrazným ekonomický efektem pro firmy i stát. V Česku se ale sociální odpovědnost firem zatím většinou chápe jako charita, navíc často skutečně spojovaná s touhou po jiné podobě reklamy.

Na čele žebříčku českých sponzorů stál v roce ČEZ s 200 miliony korun, další přední místa zaujala Česká pojišťovna s 154 miliony a Mittal Steel Ostrava s 88 miliony. Mezi firmy, které se snaží svoje dárcovství zaměřit na lepší fungování společnosti, patří podle právě probíhajícího výzkumu například ČSOB.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK