Ústecká Setuza nepřerušila výrobu

16.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ústí nad Labem 16. listopadu (ČTK) - Potravinářská firma Setuza, na jejíž majetek ústecký okresní soud vyhlásil ve středu exekuci, nepřerušila výrobu. Zaměstnanci jsou na svých místech, výrobní provozy normálně fungují, řekla mluvčí firmy Marie Logrová.

Od středečních nočních hodin jsou podle ní vybrané kanceláře Setuzy ve výrobních závodech v Ústí nad Labem a Olomouci zapečetěny a pod dozorem. "Zapečetěny jsou rovněž všechny kanceláře v pražské centrále, například obchod či marketing. Ve výrobních závodech jsou lidé z nepřístupných kanceláří v uvolněných prostorách, třeba v zasedací místnosti," uvedla Logrová.

Okresní soud v Ústí nad Labem vyhlásil exekuci na majetek Setuzy na návrh vlády. Návrh na exekuci podal stát, který má vůči Setuze zhruba čtyřmiliardovou pohledávku. O jejím řešení formou exekuce rozhodla vláda. Podle informací ČTK byla soudním exekutorem jmenována Eva Jablonská.

Vedení firmy dnes podle Logrové zváží další postup. Setuza tvrdí, že exekuce nemůže být prohlášena, protože o platnost pohledávky se vedou soudní spory. Podle Aktuálně.cz bude nyní firmu řídit správce podniku, kterého určí soudní exekutor. Ten také sepíše majetek a má za úkol zajistit, aby nebyl z firmy vyveden.

"Pro nás je důležitý plynulý chod provozu Setuzy, což by v tuto chvíli nemělo být ohroženo," sdělil Zdeněk Šmejkal, místopředseda představenstva společnosti M.L. Moran, která nyní Setuzu vlastní.

Podle premiéra Mirka Topolánka byly důvody rozhodnutí vlády o návrhu na exekuci ekonomické i mezinárodní, protože na ministerstvu zemědělství leží žádost Evropské komise o vysvětlení možné nedovolené podpory Setuzy, a také bezpečnostní. Ty ale premiér blíže neupřesnil.

Podle Aktuálně.cz. má vláda podezření, že nedávný prodej společnosti byl jen fiktivní a původní vlastníci, podnikatelé kolem Tomáše Pitra, ji stále ovládají.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK