Ubytovacím zařízení v létě přibylo hostů

16.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. listopadu (ČTK) - Do hromadných ubytovacích zařízení v České republice přijelo v letošním 3. čtvrtletí 2006 celkem 4,7 milionu hostů, což bylo meziročně o 6,4 procenta více. Počet zahraničních hostů vzrostl o 4,3 procenta, domácích o 8,3 procenta. Mimořádně teplé září přilákalo o 13,7 procenta více hostů než v předchozích letech, informoval Český statistický úřad.

V letních měsících roste podle statistiků obliba ubytování v kempech, turistických ubytovnách a chatových osadách. Kempy, v nichž byla ubytována pětina hostů, se tak staly druhou nejčastěji navštěvovanou kategorií hromadných ubytovacích zařízení hned po tříhvězdičkových hotelech. Kapacitu kempů využívali tradičně především domácí hosté. Mezi zahraničními turisty byli největšími příznivci kempů Nizozemci, kteří představovali 38,7 procenta zahraniční klientely v této kategorii ubytovacích zařízení.

Třetí čtvrtletí je v cestovním ruchu nejvýznamnějším obdobím roku. Dlouhodobě se podílí na celkovém ročním počtu hostů zhruba 36 procenty. Díky příznivému počasí v červenci a zejména září přijel do hromadných ubytovacích zařízení nejvyšší počet hostů za posledních šest let. V červenci byl meziroční nárůst o 6,3 procenta a v září dokonce o 13,7 procenta. Z větší části na tom měli zásluhu domácí hosté, jejichž počet vzrostl výrazněji než počet cizinců.

Naopak chladné počasí v srpnu se projevilo nižším růstem počtu ubytovaných o 1,3 procenta. U domácích turistů byl v srpnu dokonce zaznamenán mírný pokles o 0,2 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK