Penam musí zaplatit pokutu za údajný kartel

16.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 16. listopadu (ČTK) - Společnosti Delta pekárny a Odkolek zatím nemusí platit pokutu 24,8 milionu a 14,8 milionu Kč za údajný kartel, firma Penam ale sankci 13,2 milionu korun uhradit musí. Termín k zaplacení vyprší koncem listopadu, brněnský krajský soud však dvěma firmám přiznal odkladný účinek. Řekl to soudce David Raus. Stejný soud už koncem srpna zrušil rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) o existenci kartelu.

Penam nesplnil všechny podmínky pro přiznání odkladného účinku. Tříčlenný senát se rozhodoval podle tří kritérií. Zajímalo ho, jestli by zaplacení pokuty znamenalo pro firmy nenahraditelnou újmu, zda se přiznání odkladného účinku nedotkne práv třetích osob nebo není v rozporu s veřejným zájmem. Kterou z těchto podmínek Penam nesplnil, nelze specifikovat, doplnil soudce s tím, že rozhodnutí ještě nedostali účastníci řízení.

Firmy dostaly pokutu za údajný kartel z roku 2003. ÚOHS je tehdy podezříval, že se po sedmileté stagnaci cen domluvily na skokovém zdražení pečiva zhruba o pětinu. Postupně však pokutu snížil ze 120 milionů na 52,8 milionu korun. Tím rozhodnutí o pokutě oddělil od verdiktu o samotném kartelu. Soud se tak postupně zabýval nejprve kartelovou dohodou a rozhodnutí ÚOHS koncem srpna zrušil. Pokuta však platila dál, soud se jí zabývá až nyní.

Všechny tři pekárenské společnosti loni utržily několik miliard korun. Delta a Odkolek mají od letošního roku společné majitele. Antimonopolní úřad koncem povolil února fúzi firem United Bakeries Luxembourg a Bakeries International Luxembourg. Pekárny Penam patří společnosti Agrofert Holding, ovládají asi desetinu českého trhu s pečivem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK