Akcie v USA šly dopoledne oběma směry

21.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 21. listopadu (ČTK) - Akcie velkých amerických korporací dopoledne stagnovaly, protože se investoři neodvažovali jít do větších investic kvůli zkrácenému týdnu. Strojírenský Boeing stoupl na nový rekord díky velké zakázce na letadla a internetový Google poprvé překonal 500 dolarů na akcii.

Index Dow Jones v poledne newyorského času vzrostl o nepatrných 0,08 bodu na 12.316,62 bodu, tedy o žádné setiny procenta. Technologický Nasdaq oslabil v 18 hodin SEČ o desetinu procenta na 2450,1 bodu.

Makléři zvyšovali doporučení akciím technologických a zdravotnických firem. Wachovia zvýšila rating emisi softwarové firmy Adobe Systems a J.P. Morgan Securities zlepšila doporučení firmě Medtronic, jež vyrábí lékařské přístroje. Medtronic zveřejnila výsledkovou zprávu, kterou překonala očekávání investorů na Wall Street.

Akcie Googlu překonaly poprvé vůbec 500 dolarů, tržní hodnota firmy tak překročila 154 miliard USD. Stalo se tak jen osm let poté, co podnik založili v garáži v kalifornském Silicon Valley absolventi Stanfordovy univerzity Larry Page a Sergey Brin.

Boeing posílil o procento na 90,05 dolaru. Korejská letecká společnost Korean Air oznámila, že si u amerického koncernu objednala 25 letadel. Růst akcií Boeingu může být kladným signálem i pro další velké zpracovatelské firmy, protože objednávka letadel je indikátorem růstu světové ekonomiky.

Ve čtvrtek se ve Spojených státech obchodovat nebude kvůli Dni díkůvzdání. Akciový trh se opět otevře v pátek, ale obchodování bude krácené, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK