Pěstitelé cukrovky demonstrovali proti uzavření cukrovarů ES

22.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. listopadu (ČTK) - Odhadem 150 až 200 pěstitelů cukrovky dnes mezi 11:00 a 12:00 demonstrovalo v Praze před německou a poté před britskou ambasádou proti záměru cukrovarnické společnosti Eastern Sugar (ES) uzavřít v Česku své cukrovary. Rolníkům se nelíbí, že by ČR odchodem firmy přišla o více než pětinu kvóty na výrobu cukru, což by znamenalo propad produkce a také pokles pěstování cukrovky. Požadují, aby kvóta firmy zůstala v Česku.

Eastern Sugar je podle nich napůl vlastněna britskou firmou Tate&Lyle a francouzskou Saint Louis Sucre, kterou kontroluje německý Süd Zucker. Zemědělci byli vyzbrojeni transparenty "Haná nechce být zakopaná" nebo "Evropská unye nás hlupáky umyje, někomu víc, někomu nic".

"Dodáváme cukrovarům Kojetín a Němčice a ty mají být zavřeny. My jako pěstitelé ztratíme šanci odbytu," řekl ČTK jeden ze zaměstnanců Agrodružstva Tištín na Prostějovsku. Podle svých slov nevěří, že by protest příliš pomohl, ale nedělat nic je podle něj špatné. Někteří demonstranti byli drsnější. "Je to bordel. Jsou to banda dacanů. Všechno zruší a my budeme jen dovážet," prohlásil zemědělec z Hané.

Demonstranti předali zástupcům ambasád memorandum zahrnující jejich stanoviska. V projevech zazněl požadavek, aby velvyslanci obou zemí, v nichž sídlí vlastníci Eastern Sugar, pomohli prosadit udržení kvóty této firmy v ČR. Zástupci ambasád ale reagovali, že jde o rozhodnutí soukromé společnosti. Podobnou odpověď, že nemůže zasahovat do rozhodnutí soukromé firmy, rolníkům prý poslala i eurokomisařka Mariann Fischerová Boelová.

Zemědělci ale takové stanovisko odmítají, podle nich jde o věc politickou. "Jsme svědky praktické odpovědi na otázku, na čí účet se bude provádět reforma společné zemědělské politiky EU," uvedl prezident Agrární komory Jan Veleba.

Eastern Sugar zvažuje uzavření závodů ve střední Evropě kvůli omezení výroby cukru v EU v rámci reformy trhu s touto komoditou. V Česku zaměstnává asi 400 lidí a drží kvótu na výrobu zhruba 102.000 tun cukru. Pokud by domácí závody v Němčicích na Hané, Kojetíně a Hrochově Týnci zavřela a kvótu odprodala Bruselu za stanovenou kompenzaci, klesla by o více než pětinu domácí produkce cukru limitovaná národní kvótou ve výši 454.000 tun. Česko, dosud vývozce, by muselo začít cukr dovážet. O odbyt by také přišlo zhruba 150 z 900 domácích pěstitelů cukrovky.

Ti poukazují na to, že deklarovaným cílem reformy trhu EU bylo omezení produkce cukru v nerentabilních oblastech. Odchod Eastern Sugar by ale podle nich znamenal propad pěstování cukrovky na moravské Hané - jednom z nejlepších řepařských rajonů v Evropě.

Požadují proto, aby Eastern Sugar, pokud ji k záměru odejít z ČR vedou vnitřní ekonomické důvody, zanechala svou kvótu v tuzemsku za úplatu odpovídající kompenzaci od Evropské unie. Ta by měla údajně činit asi dvě miliardy korun. Odkoupit ji mohou pěstitelé či cukrovary nebo obě skupiny ve spolupráci, uvedl Veleba. Eastern Sugar podle něj zatím neměla zájem o tom jednat, což by se po demonstraci mohlo změnit.

"Jsme demokratická země, kde si lidé mohou dělat, co chtějí, takže já jim v tom bránit nemohu," řekl k protestům zemědělců již dříve generální ředitel Eastern Sugar ČR Štěpán Hodač. Dnes na výhrady a požadavky zemědělců přímo nereagoval. Pouze uvedl, evropské předpisy jsou dány a proces restrukturalizace v rámci reformy cukerního trhu má vést v rámci celé EU ke snížení produkce cukru.

Ministerstvo zemědělství podle mluvčí Táni Králové případnému odchodu Eastern Sugar nemůže zabránit. Bude ale chtít, aby pěstitelé dostali mnohem vyšší odstupné, než jim cukrovarnická společnost nabídla.

Podle předsedy Zemědělského svazu Miroslava Jirovského by měli rolníci dostat 30 procent kompenzace z EU, tedy zhruba 600 milionů korun.

Kromě České republiky hodlá Eastern Sugar opustit výrobu také na Slovensku, kde její podíl na národní cukerní kvótě představuje 34 procent, a v Maďarsku, kde se tak produkce cukru sníží zhruba o 100.000 tun, což znamená čtvrtinu tamní národní kvóty.

V EU platí od července reforma cukerního pořádku, která počítá s tím, že zaručené ceny cukru v unii klesnou od sezony 2006/07 během čtyř let o 36 procent a cukrové řepy o dvě pětiny. Snížit se má podstatně celková produkce cukru a export z Evropské unie.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK