Koruna posunula rekord k dolaru na 21,63 Kč/USD

22.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. listopadu (ČTK) - Česká měna odpoledne znovu posunula své historické maximum vůči dolaru. Ve 14:52 se obchodovala za 21,63 Kč/USD, zatímco dopoledne zdolala rekord 21,66 Kč/USD. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

Předchozí maximum koruny k dolaru bylo letos 10. srpna a činilo 21,69 Kč/USD, sdělil Tomáš Vlk z Patria Online. Tuto hranici podle něj kurz několikrát testoval ještě do konce srpna a začátkem září.

Důvodem zhodnocování dolarového kurzu koruny je oslabující dolar vůči euru na světových trzích, uvedl analytik Raiffeisenbank Aleš Michl. Dolar se propadl proti euru nad 1,29, ve 14:40 se obchodoval na 1,2912 USD/EUR.

"Bílý dům v úterý večer snížil prognózu růstu amerického hospodářství na letošní i příští rok, což podporuje prodeje dolaru. K tomu se přidává zítřejší (čtvrteční) svátek v USA, před kterým investoři snižují své dlouhé pozice. To ukazuje na mírně negativní sentiment proti americké měně," informoval Vlk.

Posilování koruny vůči dolaru je podle Michla dobrá zpráva pro českou inflaci a obchodní bilanci. Silná měna zlevňuje dovoz ropy, zemního plynu a spotřebního zboží. Na silnou korunu naopak doplácejí exportéři, kteří tak přicházejí o část zisků.

Proti euru zůstává kurz koruny stabilní na 27,95 Kč/EUR, tedy mírně slabší než v úterý, uvedl Vlk.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK