Pražská burza posílila na třetí nejvyšší hodnotu

22.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 22. listopadu (ČTK) - Akcie obchodované na pražské burze se ve středu přiblížily na dosah únorového rekordu. Index devíti předních akcií PX dnes vyrostl o 0,95 procenta na 1575,5 bodu, což byla třetí nejvyšší hodnota v historii. Na vůbec nejvyšších cenách se obchodovaly akcie společností ČEZ a Erste Bank. Výsledky vydala burza.

Letošní výkonnost burzy se zvýšila na takřka sedm procent, což ovšem bylo daleko za výkony z minulých let a málo i v porovnání s okolními trhy, z nichž vynikala hlavně varšavská burza s takřka 40procentním ziskem. Výnosnější než český trh byly i přední světové burzy.

Nejlépe si dnes vedly akcie rakouské banky Erste, majitelky České spořitelny, jež bez nových zpráv zpevnily o 1,94 procenta na 1579 korun. Cena akcií elektrárenské skupiny ČEZ se zvýšila o 1,14 procenta na 935,2 koruny, přestože například analytik České spořitelny Jakub Židoň začal investorům doporučovat akcie ČEZ i kvůli vysokému růstu v poslední době jen "držet" místo předchozího pokynu "kupovat".

Makléř firmy Cyrrus Jan Pelc zase upozornil, že po červnovém výprodeji bylo možné akcie ČEZ pořídit i za zhruba 550 korun a akcie Erste za 1150 korun, takže není vyloučeno brzké prodávání a vybírání tučných výnosů. Část investorů ostatně začala na pokles spekulovat.

Akcie petrochemického holdingu Unipetrol si polepšily o 1,27 procenta na 215,3 koruny. Unipetrol má zájem o zvýšení podílu v České rafinérské nad nynějších 51 procent. ConocoPhillips ale dalo najevo, že svých 16,3 procenta akcií možná prodá ruské společnosti Lukoil.

Naproti tomu před večerním zveřejněním výsledků hospodaření Orco za tři čtvrtletí oslabily akcie této realitní firmy o 1,5 procenta na 2756 korun. Analytici vesměs předpokládali více jak dvojnásobný meziroční nárůst čistého zisku, což zdůvodňovali novými akvizicemi a přehodnocením majetku.

Celkový objem obchodů: 4,256 miliardy Kč

- akcie 3,597 miliardy Kč

- dluhopisy 0,659 miliardy Kč

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK