Růst německého HDP ve třetím čtvrtletí potvrzen na 0,6 procenta

23.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 23. listopadu (ČTK) - Německý hrubý domácí produkt se ve třetím čtvrtletí zvýšil o 0,6 procenta proti předchozím třem měsícům, kdy stoupl o 1,1 procenta. Oznámil to spolkový statistický úřad. Potvrdil tak svůj předběžný odhad z minulého týdne. V meziročním srovnání německá ekonomika stoupla o 2,3 procenta po nárůstu o 1,3 procenta ve druhém kvartálu.

Hospodářská expanze byla podporována soukromou spotřebou, exportem a investicemi. "Růstové impulzy ve třetím čtvrtletí přicházely z domova i ze zahraniční," uvedl statistický úřad. "Na jedné straně oživil zahraniční obchod, na druhé straně opět posílila domácí poptávka," dodal.

Tempo růstu exportu ve třetím čtvrtletí výrazně zrychlilo na 4,2 procenta z 0,8 procenta v předchozích třech měsících. Domácí poptávka se zvýšila o 0,2 procenta a hrubé kapitálové investice stouply o 0,8 procenta, napsala agentura Reuters.

Soukromá spotřeba se zvýšila o 0,9 procenta po poklesu o 0,2 procenta ve druhém čtvrtletí. "Soukromou spotřebou jsem byl příjemně překvapen," prohlásil analytik Matthias Rubisch. Dodal, že za růstem spotřeby stálo blížící se zvýšení daně z přidané hodnoty, které motivuje spotřebitele k uspíšení nákupů.

Německo v lednu čeká dosud nejvýraznější zvýšení DPH v poválečné historii. Vláda se letos rozhodla posunout sazbu DPH na 19 procent ze současných 16 procent. Předpokládá se, že toto rozhodnutí podpoří spotřebitelkou poptávkou v posledním čtvrtletí letošního roku, ale utlumí hospodářský růst na začátku příštího roku. Německé ministerstvo financí tento týden oznámilo, že vyšší DPH pravděpodobně zbrzdí růst ekonomiky pouze krátkodobě.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK