Experti: Růst cen v příštím roce zrychlí, ale platy stoupnou více

23.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. listopadu (ČTK) - Ceny v příštím roce porostou o něco rychleji než letos a inflace by tak mohla překročit tři procenta, odhadli analytici, které oslovila ČTK. Podle nich by měly stoupnout zejména regulované ceny, hrozí také rychlejší růst cen potravin. Platy však porostou téměř dvakrát rychleji než ceny a životní úroveň by se tak měla zvyšovat.

"Domácí rozpočet zatíží hlavně zdražení elektřiny o osm až 12 procent a deregulace nájemného," uvedl analytik Raiffeisenbank Aleš Michl. Nájemné, které bylo několik let de facto zmrazené, by mělo podražit až o 19 procent.

"Není však jisté, zda všichni majitelé bytů s regulovaným nájemným plně využijí prostor pro zvýšení nájemného," uvedl analytik ČSOB Petr Dufek. Některá města a obce podle něj raději tento nepopulární, nicméně nutný krok raději odloží na červenec či dokonce do dalších let.

O pět až sedm procent by mohla podražit voda a topení. Vzrůst by měly také televizní poplatky. Od března se zvýší spotřební daň u cigaret, které zatím nezdražily ani z titulu dubnového zvýšení spotřebních daní. Kuřáky tak čeká podle Dufka dvojí zdražení, které může zvýšit ceny cigaret celkem o více než čtvrtinu.

Ceny plynu a benzinu by se naopak mohly proti letošnímu průměru mírně snížit. "Plyn by mohl zlevnit dokonce již od ledna, záležet ale bude na ceně ropy, která se ale zatím vyvíjí pro spotřebitele příznivě," sdělil Michl.

Levnější by mělo být i zboží z dovozu, zejména technika, oblečení a obuv. Dovážené zboží zlevní hlavně díky sílící koruně a konkurenci na domácím trhu, která nepanuje pouze v kamenných obchodech, ale přenáší se i na internet. Naproti tomu ale hrozí rychlejší růst cen potravin v důsledku letošní slabé úrody. "Tak jako každým rokem i letos využije řada obchodníků začátek roku k tomu, aby přecenila své zboží směrem nahoru," odhadl Vladimír Pikora z Next Finance. Růst cen energie podle něj mnohým poslouží jako argument ke zdražování.

Jak konkrétně se růst cen projeví do spotřebitelské inflace, bude záležet na tom, jak bude vypadat nový spotřebitelský koš. Analytici odhadují postupný nárůst míry inflace z přibližně dvou procent v lednu na tři až čtyři procenta v závěru roku. Pro celý letošní rok předpokládá ministerstvo financí průměrnou inflaci 2,8 procenta.

Růst cen bude kompenzovat zvyšování průměrné mzdy. Nárůst mezd by se v příštím roce neměl příliš vzdálit letošní sedmiprocentní úrovně. Analytici odhadují na příští rok růst průměrné mzdy mezi šesti až 6,5 procenta, důchody se zvýší o pět procent. "Průměrná mzda je však nedosažitelné číslo pro více než dvě třetiny zaměstnanců," upozornil Dufek. Proto se dá podle něj očekávat, že části zaměstnaných se zdražování v roce 2007 ve mzdách dostatečně nepromítne.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK