Podnikatelská nálada v Německu se v listopadu překvapivě zlepšila

23.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 23. listopadu (ČTK) - Podnikatelská nálada v Německu se v listopadu překvapivě zlepšila. Ekonomický institut Ifo dnes oznámil, že jeho index podnikatelského klimatu, jenž je založen na průzkumu u zhruba 7000 německých firem, stoupl na 106,8 bodu z říjnových 105,3 bodu.

Analytici přitom podle průzkumu agentury Reuters počítali s mírným poklesem na 105,2 bodu. Dílčí index současných podnikatelských podmínek stoupl na 113,9 bodu z předchozích 111,9 bodu a index očekávání se zvýšil na 100,1 bodu z 99,2 bodu.

"Průzkum naznačuje další pokračování hospodářského vzestupu," uvedl institut Ifo ve své zprávě. Ekonom institutu Gernot Nerb prohlásil, že důvěru v německém průmyslovém sektoru podpořily nižší ceny ropy. Dodal, že exportéři zatím nepocítili mírné zpomalení růstu světové ekonomiky. Upozornil však na pesimismus ve vyhlídkách maloobchodního sektoru, za kterým stojí plánované zvýšení daně z přidané hodnoty.

Spolkový statistický úřad dnes potvrdil, že německý hrubý domácí produkt se ve třetím čtvrtletí zvýšil o 0,6 procenta proti předchozím třem měsícům, kdy stoupl o 1,1 procenta. Hospodářská expanze byla podporována soukromou spotřebou, exportem a investicemi.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK