Nokian Tyres pneumatikárnu ve Valašském Meziříčí nepostaví

23.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Zlín 23. listopadu (ČTK) - Finská společnost Nokian Tyres nepostaví ve Valašském Meziříčí na Vsetínsku svůj závod na výrobu pneumatik. Vyplývá to z odpovědi viceprezidenta firmy Raima Mansikkaoji na dopis radnice. Starosta Jiří Částečka v něm společnost žádal, aby se vyjádřila k svým záměrům na Valašsku. Informoval o tom mluvčí města Josef Beneš.

Průmyslová zóna Lešná u Meziříčí byla jednou z řady evropských lokalit, které Finové vytypovali jako místo výstavby továrny za zhruba devět miliard korun. Proti stavbě protestovala část obyvatel Vsetínska a ekologové. Tvrdí, že již nyní je oblast sužována pachem a emisemi z chemických závodů a dopravy.

"V uplynulých několika měsících jsme se soustředili na proces strategického plánování. Jeho výsledkem bylo rozhodnutí nepokračovat v našem projektu vybudování další výrobní kapacity v Průmyslové zóně Lešná," sdělil Mansikkaoja. V továrně mělo najít práci až 900 lidí.

"Rozhodnutí finské strany respektujeme," reagoval Částečka. Radnice nyní bude vyjednávat s dalšími zájemci o vstup do průmyslové zóny. "Jednáme s textilními firmami z Jižní Koreje a Švédska, které jsou subdodavateli automobilky Hyundai, a s tuzemskou společností, zabývající se železniční kontejnerovou přepravou. Jednání s nimi jsou na počátku," dodal.

O zónu, jejímiž největšími slabinami jsou chybějící technická infrastruktura a nedostatečné dopravní napojení, mají zájem také místní podnikatelé. "Jejich příkony jsou poměrně malé, stávající infrastruktura by jejich potřeby mohla pokrýt. Kromě toho by přemístění těchto aktivit ulehčilo centru města, zahlcenému dopravou," poznamenal starosta. Na Vsetínsku byla v říjnu míra nezaměstnanosti 9,4 procenta, což je přibližně dva procentní body nad průměrem Zlínského kraje.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK