EK chystá kvůli Deutsche Telekomu právní kroky proti Německu

23.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 23. listopadu (ČTK) - Evropská komise připravuje právní kroky proti Německu, které svým novým zákonem umožnilo zastavit liberalizaci telekomunikačních služeb. Informovala o tom agentura Reuters. Německo přijalo zákon, který bývalému monopolu Deutsche Telekom umožní blokovat konkurentům přístup do své nové širokopásmové sítě.

"(Komisařka EU pro informační společnost a média Viviane) Redingová v úterý požádala pracovníky úřadu, aby jí připravili podklady pro zahájení řízení proti Německu kvůli jeho novému mediálnímu zákonu. Až Německo v lednu nebo v únoru oznámí znění nového zákona v oficiálním věstníku, do týdne bude řízení zahájeno," řekl informovaný zdroj.

Takzvané regulační prázdniny, které Německo svým novým zákonem Deutsche Telekomu de facto přiznalo, by největší evropské ekonomice mohlo přivodit problémy. Pokud komise shledá důvody k sankcím, Německo se může ocitnout až před nejvyšším evropským soudem.

Evropská komise plní roli evropské exekutivy a do její kompetence spadá i dohled nad fungováním trhu. Působí tedy i jako antimonopolní orgán. Komise už dala v minulosti víckrát najevo, že si přeje, aby konkurenti Telekomu měli přístup do jeho nové sítě. Tomu ale brání jak vláda v Berlíně, tak sama firma. Ta nemá zájem, aby její drahou síť využívala i konkurence.

Právní řízení v podobných případech trvají několik měsíců a mohou se protáhnout na více než rok. Postup je ale možné urychlit, takže případ by se mohl před Evropským soudním dvorem objevit do května příštího roku. Redingová se má dnes v Berlíně setkat s některými členy německé vlády, ale na změnu zákona už je stejně pozdě.

Redingová a její kolegyně Neelie Kroesová, která je komisařkou pro hospodářskou soutěž, už vládě v Berlíně kvůli novému zákonu psaly. Odpovědi se ale podle zdroje zatím nedočkaly.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK