Říman: Pokud odpůrci JETE zablokují dopravu, budeme si stěžovat EK

24.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. listopadu (ČTK) - Pokud rakouští odpůrci jihočeské jaderné elektrárny Temelín (JETE) příští neděli při plánovaném protestu na hraničním přechodu Wullowitz/Dolní Dvořiště zablokují dopravu, bude si ministr průmyslu a obchodu Martin Říman na jejich počínání stěžovat Evropské komisi. Říman ČTK řekl, že omezením dopravy na tomto hraničním přechodu by totiž byla porušena dohoda z Melku, která garantuje volný pohyb zboží a osob přes rakousko-české hranice.

Rakouští odpůrci JETE v neděli 3. prosince na šest hodin zablokují hraniční přechod Wullowitz/Dolní Dvořiště. Sdružení protijaderných aktivistů z rakouské spolkové země Horní Rakousy Atomstopp uvedlo, že nejdelší blokádu hranic za posledních šest let povolily místní úřady. Důvodem blokády je podle sdružení jednostranné porušení bilaterální dohody z Melku Českou republikou a zdráhání rakouského kancléře Wolfganga Schüssela vysvětlit Praze jasné stanovisko Rakouska v této záležitosti. Provoz na hraničním přechodu se příští neděli zastaví od 14:00 do 20:00 SEČ.

"Pokud během této demonstrace dojde k zablokování provozu na hraničním přechodu Dolní Dvořiště, budu to považovat za porušení dohody z Melku," upozornil dnes Říman. Dodal, že podle článku sedm této dohody souhlasilo Rakousko s tím, že musí být zachován a respektován volný pohyb zboží a osob. "Zajistím, aby ohlášenou demonstraci monitorovaly příslušné orgány. Pokud demonstranti volný pohyb neumožní, jsem připraven prostřednictvím ministerstva zahraničí podat stížnost k Evropské komisi," prohlásil Říman.

V dohodě z Melku se Česko v roce 2001 zavázalo prověřit možnost zvýšení bezpečnosti několika uzlů temelínské elektrárny, poskytovat neprodleně veškeré informace o provozu a umožnit monitorování okolí elektrárny. Rakousko v Melku naopak slíbilo, že přestane blokovat uzavření kapitoly energetika při tehdejších vstupních jednáních Česka s EU a že zabrání blokádám rakousko-českých hraničních přechodů.

Rakouští odpůrci Temelína dohodu vykládají tak, že Česko mělo před kolaudací elektrárny z počátku listopadu doložit provedení určitých bezpečnostních vylepšení. Technické nedostatky podle nich mohou za opakované poruchy v elektrárně. Všech pět rakouských parlamentních stran se minulý týden shodlo na návrhu usnesení, které by mělo vyústit ve schválení výzvy rakouské vládě, aby podnikla kroky směřující k mezinárodní žalobě proti Praze.

Naposledy Rakušané zablokovali hranici do Česka na začátku října. Rakouští odpůrci JETE tehdy na jednu hodinu zablokovali pomocí zhruba desítky traktorů hraniční přechod Wullowitz-Dolní Dvořiště. Blokáda byla dopředu ohlášená a nezpůsobila výrazné dopravní problémy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK