Odbory a postižení budou demonstrovat, chtějí peníze na služby

24.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. listopadu (ČTK) - Odboráři, rada postižených, unie zaměstnavatelských svazů a česká pobočka evropské organizace seniorů EURAG chystají 28. listopadu nedaleko sněmovny demonstraci. Chtějí tak poslance přimět k tomu, aby v rozpočtu přesunuli tři miliardy korun na nový systém sociálních služeb. ČTK o shromáždění informoval zástupce rady postižených Patrik Nacher. O přesunu peněz by měli zákonodárci rozhodovat na své schůzi, která začne právě v úterý 28. listopadu.

Systém sociálních služeb mění zákon, který začne platit v lednu. Podle něj budou postižení a další potřební dostávat příspěvek na péči přímo. Sami se pak rozhodnou, zda si zaplatí ústav, stacionář, asistenta nebo zda se o ně postará rodina.

Znepokojuje nás, že dosud nejsou splněny dva základní předpoklady, které zákon vyžaduje. Je to dostatek finančních prostředků na financování sociálních služeb a prováděcí vyhláška k zákonu, uvedli pořadatelé shromáždění v prohlášení, které má ČTK k dispozici. Podle nich měla být vyhláška vydána ke konci září a na dotace pro poskytovatele péče chybí tři miliardy.

Předseda Národní rady zdravotně postižených Václav Krása ČTK již dříve řekl, že příspěvky od klientů pokryjí asi polovinu nákladů poskytovatelů péče. Dotace mají dorovnat zbytek. Pokud se podle Krásy tři miliardy do sociálních služeb nevloží, hrozí snížení jejich dostupnosti a zhoršení péče.

Ministerstvo práce navrhlo převést do služeb ve svém rozpočtu pro příští rok tři miliardy z nemocenského pojištění. S tímto krokem souhlasí i sněmovní výbor pro sociální politiku. Pořadatelé v prohlášení uvedli, že i přes stanovisko výboru a politickou podporu se rozhodli shromáždění uspořádat a politiky, veřejnost a média na změnu systému upozornit.

Shromáždění začne v 11:00 na Malostranském náměstí v Praze. Ve stejnou dobu by se mělo podle prohlášení konat i ve všech krajských městech.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK