Koruna opět překonala maximum proti dolaru až na 21,34 Kč/USD

24.11.2006 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 24. listopadu (ČTK) - Česká měna dnes znovu opakovaně posouvala své historické maximum vůči dolaru, a to až na 21,34 Kč/USD, kde stála před 17:00. Koruna posilovala díky propadu dolaru na světových trzích, vyplývá z informací serveru Patria Online.

Česká měna tak vylepšila svůj rekord ze středy, kdy se obchodovala za 21,52 Kč/USD. Koruna tento týden překonala své historické maximum několikrát. Před rokem se obchodovala za 24,75 Kč/USD.

Silná měna zlevňuje dovoz ropy, zemního plynu a spotřebního zboží. Na silnou korunu naopak doplácejí exportéři. Posílení kurzu koruny vůči euru a americkému dolaru připraví letos firmy sdružené v Asociaci exportérů o několik miliard korun, řekl ve čtvrtek prezident asociace a podnikatel v textilním průmyslu Jiří Grund.

"Podnikatelé se proti měnovým rizikům v mnohých případech zajišťují, nicméně jde o poměrně finančně náročnou pojistku, která navíc pokrývá rizika spojená pouze s krátkodobými výkyvy," podotkl prezident Hospodářské komory Jaromír Drábek. Dlouhodobé oslabování dolaru proto českým exportérům podle něj způsobuje problémy, proti kterým se v podstatě nelze účinně bránit.

Česká ekonomika ovšem zvládá posilování koruny k americké měně lépe než k euru, protože je daleko víc navázána na euro než na dolar, upozornila analytička Next Finance Markéta Šichtařová. "Letošní posílení koruny k dolaru je sice pro exportéry do dolarových oblastí nepříjemné, ale v rámci toho, na co jsme již zvyklí z minulých let," dodala.

Zatímco letos posílila koruna proti dolaru od ledna o 12,6 procenta, například v roce 2003 zpevnila k americké měně o více než 14 procent a o rok později o více než 13 procent. "V tomto případě bych jako problémové viděla teprve dlouhodobé posilování překračující 15 a více procent," uvedla Šichtařová.

Česká ekonomika podle ní současným posilováním koruny nejenže netrpí, ale právě naopak - dosáhla historicky nejvyššího růstu HDP. Prozatím, zdůrazňuji prozatím, není třeba se kvůli kurzu znepokojovat, dodala.

Euro dnes po ránu výrazně posílilo a dostalo se nad klíčovou psychologickou hranici 1,300 EUR/USD. "Výrazné zisky eura přišly v prázdném obchodním dni bez výraznějších impulsů. Jsou tak důsledkem akumulace řady pozitivních faktorů z posledních týdnů, ukazujících na dobré vyhlídky evropské ekonomiky minimálně v průběhu prvního kvartálu roku 2007," řekl analytik ČSOB Jan Bureš.

K euru dnes koruna mírně oslabovala. "Zatímco po převážnou většinu týdne se pokoušela (neúspěšně) posílit pod 27,90, závěr týdne byl ve znamení korekce a návratu kurzu těsně nad úroveň 28,0 Kč/EUR," uvedl Jan Vejmělek z Komerční banky.

Důvodem dnešního oslabování koruny vůči euru je podle Šichtařové prudké posílení eura na světových trzích, které s českou korunou oslabilo dočasně i všechny ostatní středoevropské měny.

V příštím týdnu by podle ní mohla koruna k euru navázat na svůj déletrvající posilující trend a opět o kousek prohloubit svůj historický rekord k euru. "Od počátku roku už koruna k euru posílila o 3,7 procenta a je celkem pravděpodobné, že čtyři procenta do Silvestra dotáhne," odhadla Šichtařová.

Rovněž Aleš Michl z Raiffeisenbank očekává do konce roku další historická maxima jak proti dolaru, tak i euru. "Na konci roku čekám kurz 27,80 Kč/EUR, respektive 21,10 Kč/USD. Během prvního čtvrtletí příštího roku čekáme další oslabení dolaru vůči euru až na 1,35 USD/EUR což by katapultovalo hodnotu americké měny k zhruba 20,30 Kč/USD," odhadl další vývoj Michl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK